Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Половин милиард ще се излее в общини и фирми

Светослава Георгиева (в средата) представи новите фондове, които започват да предоставят финансиране от септември.

Частни компании, общини и инвеститори ще могат да кандидатстват от септември за над 417 млн. лева. Държавният фонд на фондовете оповести през седмицата, че те се отпуснат от Европейския съюз и ще се ползват за подобряване на градската среда и за стартиращи дружества.

Парите от Фонда за градско развитие  - общо 353 млн. лв., ще се разпределят между София, за която са предвидени 87.4 млн. лв., Северна България (130.4 млн. лева) и Южна България (135.5 млн. лева). Те ще послужат за изграждане на подлези, спирки, велоалеи, възстановяване на чешми, паметници, за ремонт на спортни зали. Освен за подобряване на градската среда част от средствата ще се насочат и за културното наследство и туризма.

"Ресурсът има за цел да подкрепи широк кръг от крайни получатели - спонсори и изпълняващи такива проекти, като например общини, общински дружества, както и частни компании, развиващи проекти за градски площи", обясни изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева. 

Кандидатите могат да получат заеми до 20 млн. лв. със срок на връщане до 20 години, с гратисен период от две години и с по-ниски лихви спрямо пазарните. Кредитите ще се предоставят чрез посредници. В случая става дума за Сдружение "Фонд за устойчиви градове", в което влизат ОББ, Фондът за органите на местното самоуправление и Българската консултантска организация. Те ще разпределят средствата за София и Южна България. 

Посредници при европарите за Южна България ще са "Societe Generale Експресбанк", "Сожелиз" и "Елана Холдинг", обединени в "Регионален фонд за градско развитие". 

Общата сума ще бъде допълнена с 40% от инвеститори и собствени средства на мениджърите. Така парите за градска среда вероятно ще набъбнат до 600 млн. лева.

Вторият фонд - този за стартиращи дружества и за ускоряване на растежа на вече утвърдени иновативни предприятия, е на обща стойност 64.7 млн. лева. Той също ще се управлява от двама посредници - българо-италианското обединение "АД - Венчърс", в което водещ партньор е "Клийнтех България", и от сдружението "Некст Тех Венчърс". 

Подкрепа ще могат да получат общо 200 фирми, като финансирането ще е от 50 хил. до 2 млн. лева. То ще е от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", а мениджърите ще добавят собствени средства и ще привлекат частни инвестиции. 

Обединението "АД - Венчърс" ще управлява първоначален капитал от 28 млн. лева. То гарантира допълнителен собствен ресурс от 886 хил. лева. Отделно, ще бъде осигурено частно финансиране на стойност 3.64 млн. лева.

"Некст Тех Венчърс" пък ще работи с вече утвърдени стартъпи и ще инвестира в тях почти 40 млн. лева, влагайки 2.4 млн. лв. собствени средства и привличайки най-малко 14 млн. лв. частни инвестиции.

"Освен финансирането  бъдещите финансови посредници ще трябва да предоставят и стратегическа подкрепа, менторство на компаниите, в които инвестират", заяви Георгиева.

Първоначалната идея бе за стартиращите дружества да има и трети фонд с 36 млн. лв., но впоследствие неговото създаване се отложи, тъй като не бе избран мениджър поради липсата на достатъчно кандидати. Намеренията са процедурата да бъде подновена през септември.Тогава ще бъдат сключени и договорите с избраните посредници. Контрол върху тяхната дейност ще извършва Фондът на фондовете, който управлява 1.2 млрд. лв. под формата на финансови инструменти, подкрепени с евросредства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във