Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Положително е търговското салдо на България със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп може да подкрепи нов закон с фискални стимули за икономиката, засегната от пандемията от коронавирус. Това съобщава Ройтерс, цитирайки негово изявление по време на посещението му в завод на компанията "Форд" в Ипсиланти, щата Мичиган. В момента предприятието е преоборудвано за производство на респиратори, нужни за лечението на пациенти с Ковид-19.
Президентът  не дал повече подробности какви точно стимули предвижда.

Тръмп е призовавал отделните щати да разхлабят ограниченията заради коронавируса, за да се даде възможност на икономиката да се възстанови. Експерти по обществено здраве обаче предупреждават, че преждевременното облекчаване на мерките може да доведе до втора вълна от епидемията.

Това е добра новина и за търговско-икономическите отношения между САЩ и България.

През последните няколко години САЩ заемат сравнително неголям, но устойчив дял във външната търговия на България с относителни тегла от порядъка на 1.5% от износа на нашата страна и 0.9% от вноса. В структурата на двустранния стокообмен настъпват известни промени през последното десетилетие, но като цяло основните експортни позиции на България са суровият тютюн, ИКТ продуктите, изделията на електрониката и хранителната промишленост, слънчогледовите семена и етеричните масла, както и нефтените масла и торовете в отделни години. Сред основните стоки по вноса от САЩ традиционно сe нареждат нефтеният кокс, апаратурата за обработка на информация и телекомуникация, диодите, транзисторите и полупроводниковите прибори.

През последните години стокообменът между България САЩ  върви по възходяща линия. През миналата година взаимната търговия бележи ръст от 1% до рекордните 985.2 млн. щ.д., според предварителните данни на митническата статистика. Поради превишението на българския износ над вноса отбелязваме положително търговско салдо за страната ни. Българският износ отчита незначителен спад от 1.2% спрямо 2018 г. (626.1 млн. щ.д.), което се свързва най-вече със значително понижение при продажбите на нефтени масла (-79%), съпроводено от намаление с 51% при прътите от желязо и стомана и 25%-ен спад при етеричните масла. Повишение обаче се наблюдава при по-голямата част от водещите позиции в експортната ни листа за САЩ. Така например, реализирани са значителни продажби на медицински инструменти, сурови тютюни и измервателни апарати, чието стойностно изражение е в пъти по-високо от обема на износа за 2018 г. по тези стокови позиции. Сериозен ръст е налице също така при износа на слънчогледови семена (+42%), хардуерни компоненти (+13%) и интегрални схеми (+10%). През миналата година е налице увеличение на вноса с 5.1% (359.1 млн. щ.д.), предизвикано главно от реализирани покупки на сурови нефтени масла на фона на нулеви обеми за предходната година. Сред основните позиции в импортната ни листа от САЩ по-съществен спад има при вноса на полимери на винилхлорида (-61%), пътнически автомобили (-17%) и интегрални схеми (-16%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във