Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Положен е първият пласт асфалт върху участък от трасето на АМ "Хемус" край Търговище

Управителят на Търговище Митко Стайков. се е запознал с дейностите по изграждането на магистралата в участъка между п.в. "Буховци" и п.в. "Белокопитово".

Вече се полага първият пласт асфалт върху участък от трасето на автомагистрала "Хемус" край Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на областта. Управителят на Търговище Митко Стайков. се е запознал с дейностите по изграждането на магистралата в участъка между п.в. "Буховци" и п.в. "Белокопитово". Стайков се е срещнал с ръководителя на строителния обект Петър Попов, който го е уверил, че работата се изпълнява по план и според уговорените срокове.
На територията на област Търговище ще бъдат изградени общо 11.4 км от АМ "Хемус". В участъка са предвидени седем големи мостови съоръжения и един пътен възел при село Буховци. Пътен възел "Буховци" и пет от съоръженията се изпълняват от специализираната в пътното строителство фирма "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД - Търговище, а останалите две се изграждат от "Автомагистрали-Черно море" АД - Шумен.
Приключени са изкопните и насипните работи на обекта, като се полагат основните земни пластове. Върху три километра от трасето е положен и първият пласт от асфалтовата настилка. Монтирани са всички планирани водостоци. Предстоят довършителните дейности, сред които оформяне на канавки, окопи, дренажи, отводняване и други.

Припомняме, че за изграждането на 134.14 км от АМ "Хемус“ в участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново в края на 2018 г. правителството осигури от държавния бюджет 1.12 млрд. лв. без ДДС, които предостави на държавната компания "Автомагистрали" ЕАД. Трасето, което тя ще изгражда е разделено на три етапа и десет лота.

В етап 3 - от п.в. "Поликраище" до п.в. "Белокопитово" - 105.32 км, тук са обединени лотове 7, 8, 9 и 10. На 11 декември миналата година Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1.38 млрд. лева за изграждането на последните 88.9 километра от автомагистрала "Хемус". С парите ще се плати изготвянето на технически проекти и изпълнение на строително-монтажните работи в отсечката в периода до 2022 година.

Така строителните работи се извършват и от двете страни -  и откъм София и откъм Варна, за да се завърши магистралата по.бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във