Банкеръ Weekly

особености

Политиците взеха енергетиката за заложник

Вместо да бъде гарант за националната сигурност на страната, през последните години енергетиката се превърна в заложник. В този печеливш до неотдавна сектор се нароиха атомни, въглищни, газови, зелени и какви ли не други лобита, всяко с амбицията да реализира своя собствен интерес на широката държавна софра. В тази безпардонна ситуация политиците предпочетоха да се слеят като хамелеони с формиралата се среда - да не променят схемата, а просто да сложат свои хора и фирми, които също да лапат порции и да гарантират отчисления към партийните каси. Така се стигна до финансовия колапс на НЕК. И вече свободно се говори за неизбежното увеличение на цената на електроенергията, като някак между другото ни се внушава и възможността за режим на тока през зимата, при все че до изборите остават броени дни.


"Заслугата" за съсипията е на всички, но както добре знаем, у нас провалите никой не си ги признава. Правителството на Иван Костов например подписа


заробващите дългосрочни договори

с частните собственици на ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток". Само че тогава по-важно бе да се демонстрира прозападната ориентация, а не да се мисли за националните интереси. Сега с големи надежди очакваме Европейската комисия да разреши сключените тогава контракти за изкупуване на електроенергия да бъдат предоговорени при по-изгодни за България условия.


Всъщност едва ли някой щеше да се тревожи за тарифите на частните "Марици", ако не бяха другите грандомански проекти, наредени от правителствата след Костовото. Кабинетът на Симеон Сакскобургготски осъществи голямата приватизация в енергетиката (от която някои хора станаха милионери) и даде началото на два изключително заробващи Националната електрическа компания проекта - изграждането на ВЕЦ "Цанков камък" и многомилиардния "воденичен камък", наречен "Белене". Тройната коалиция начело със Сергей Станишев продължи тази линия и през 2006-а скалъпи набързо един конкурс за избор на предизвестен руски изпълнител на втората атомна централа. И отново стотици милиони, че дори и милиарди левове потънаха някъде покрай продадено за жълти стотинки оборудване, консултантски договори и хонорари. Така се натрупа хубава сума в сметката на НЕК, но "кръчмарят" още не е дошъл, за да видим колко ще се изръсим и след арбитража за АЕЦ "Белене".


При същите тези управници започна и


безразборното раздаване на лицензи

за производство на зелена електроенергия, само защото тя се изкупуваше задължително на преференциални цени - отново от НЕК. А следващият кабинет не направи нищо, за да прекрати тази порочна практика, и масово заявените екоцентрали бяха изградени. Резултатът е, че излязохме по католици от папата и изпреварихме с цели осем години постигането на целите за зелена енергия, които са част от екологичните ни ангажименти в Европейския съюз. По последните данни на европейската статистическа служба "Евростат" през 2012-а делът на възобновяемите енергийни източници е достигнал 16.3% от крайното потребление у нас. Независимо че междинната цел за страната за 2011-2012-а беше 10.72%, а до края на 2020 г. делът задължително трябва да е 16 на сто. За сравнение, през 2005-а нивото е било 9.4 на сто. Днес само две други държави в ЕС -Швеция и Естония, са постигнали предсрочно изискванията за ВЕИ.


От ГЕРБ по едно време се усетиха, че са отворили кутията на Пандора, и предприеха мерки за ограничаване на производството на "зелените" централи, но вече беше твърде късно. На сметката на Бойко Борисов спокойно може да запишем и "бетонирането" на уж независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране като орган за изпълнение на политически поръчки и


назначаването на най-различни "калинки" в управлението

на държавните енергийни дружества, чиято едничка цел бе да следват партийната повеля.


Като за капак дойде и правителството на Пламен Орешарски. Преди дни самият той заяви във "Фейсбук": "В нашия мандат отделихме специално внимание на енергетиката - система, която заварихме в колапс в средата на миналата година. Нашите усилия бяха насочени към разкриване на вътрешните резерви в системата, вместо към увеличение на крайните цени и финансиране на неефективните звена и структури от потребителите. Освободихме износа от високите преносни такси. Извършихме и част от структурните мерки за подготовка за предстоящата либерализация - отделяне на независимия преносен оператор ЕСО в съответствие с изискванията на европейската политика. Стартира пазарът на балансираща енергия. Лицензирана е енергийна борса, което е предпоставка за по-висока конкурентоспособност на пазара и по-голяма степен на прозрачност и ценова справедливост. Въпреки това в сектора предстои още много работа".


Около финансовата стабилност на ЕСО и износа на електроенергия може доста да се поспори, а червено-бембените напъни за "разкриване на вътрешните резерви" и натискане на цената на тока изигра изключително лоша шега на всички. С този водещ принцип на икономии отишлите си управляващи до такава степен оплетоха конците, че работодатели, синдикати и инвеститори се обединиха около обща позиция за спешни мерки.


А какво да кажем за проекта "Южен поток"? Той се превърна в емблематичен пример за върховенството в нашата страна на


партийно-олигархичните интереси над националните

Докато Орешарски ни убеждаваше, че работата по съоръжението е спряна заради исканията на Европейската комисия, неговият министър на регионалното развитие издаде разрешение за строеж. През седмицата пък стана ясно, че въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване на работата по проекта, на 18 август в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лева. "Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство", заявиха от енергийното министерство и приложиха за доказателство официалния протокол РД-21-81 от въпросната дата. Съответно от "Българския енергиен холдинг" си измиха ръцете с това, че са уведомили "Южен поток България" за решението на принципала. От немай къде, след като конспирацията бе разкрита, от проектната компания също пуснаха съобщение до медиите, в което се казва, че по препоръка на Европейската комисия спират възлагането на поръчки и сключването на договори, свързани със строителството на газопровода на територията на страната. В момента дружеството извършвало дейности само с подготвителен характер, и то при спазването на общностното законодателство.


При този конфуз е редно да напомним кои са българите в смесеното дружество "Южен поток България". Изпълнителният директор, назначен специално от БСП и ДПС, е Владимир Инков - същият, който през лятото на 2009-а, тогава чиновник в звеното за европарите в Министерството на финансите, бе уволнен след скандал за източване на 4 млн. евро чрез проект по програмата ФАР. Другите двама са непознати в енергийния бранш - Жаклен Коен (управлявал знаковия навремето "Приватизационен фонд Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов) и занимавалият се с внос на автомобилни части Стефан Радев. Интересно какво ли е накарало тези хора да пренебрегнат решението и на своя принципал - министър Васил Щонов, и на собственика си Българския енергиен холдинг? Отговорите на тези въпроси ще трябва


да установят правоохранителните органи

до които Васил Щонов обеща, че ще отнесе случая. В интерес на истината и самият служебен министър допусна гаф, след като цяла седмица - от 11 до 18 август, когато увеличението на капитала на "Южен поток България" е вписано в Търговския регистър, така и не разбра какво се случва въпреки медийните публикации по тази тема. Още повече, че на 12 август обслужващата проекта държавна "Българска банка за развитие" удостовери факта на направените вноски, което се отразява чрез единната сметка на Министерството на финансите за състоянието на фискалния резерв. С други думи, за раздвижването около "Южен поток" би трябвало да е информиран и финансовият министър.


В последна сметка партийците добре употребиха енергетиката през последните години. Проблемът им е, че вече няма накъде. И сега, при цялата "вълнуваща" като усмивката на Станишев социална загриженост на БСП и ДПС, пак ще тръгнем към увеличаване на цената на тока.


Предстои да видим и решенията на дългоочаквания енергиен борд. По думите на вицепремиера Екатерина Захариева новата структура ще е готова идната седмица и ще има за задача да намери и предложи мерки за стабилизиране на енергетиката при пълна прозрачност и с участието на всички заинтересовани страни. "Бордът трябва да предприеме първите неотложни стъпки, с които да спасим сектора, защото сега всеки месец НЕК губи по 50 млн. лева", подчерта Захариева.


Ще се наложи също така да се подготвят промени в Закона за енергетиката, които да позволят на ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийният и водният сектор. Лошото е обаче, че което у нас не е угодно на политиците, то просто не става. Задаващата се катастрофа в енергетиката като че ли не ги е притеснила особено. Във всеки случай не и тези, които се гласят да управляват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във