Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Политиците "изцапаха" Сметната палата

"Не ми пука дали ще остана още три години председател на Сметната палата. На тази длъжност вече съм девет години и е без значение дали ще я изпълнявам още три. Аз обаче имам каузата да защитавам сегашния закон за Сметната палата, защото той е много по-добър от предишния, който се предлага да бъде възстановен. Аз съм изстрадал предишния закон, когато при неговото действие имаше хора, които идваха на работа един път в седмицата и дори един път в месеца, за да се подпишат. Хора, които въобще не се интересуваха от одитите. Затова аз смятам, че в палатата трябва да има висококачествени професионалисти." Това, разпалено заяви на 6 март в Народното събрание председателят на Сметната палата Валери Димитров при обсъждането на проектозакона за одитната институция.


"Аз смятам, че извършихме професионално и безпристрастно одитите на правителствения авиоотряд и на МВР. Не ги пратихме в прокуратурата, защото въпреки множеството нарушения липсваха данни за престъпления. Според мен точно това е причината за някаква ярост срещу ръководството на палатата. Но ако имаше някакви престъпления, прокуратурата щеше да повдигне обвинения въз основа на одитния доклад. Тя не го е направила. Попитайте я защо", продължи Димитров.


След тези негови думи в пленарната зала изригна вулкан от емоции. Депутатите на ГЕРБ бурно ръкопляскаха. Тези от управляващото мнозинство шумно негодуваха. А народният представител от ДПС Хамид Хамид започна да сплита ръцете си в неприлични символи, присъщи на участниците в кръчмарските спорове. Действията на Хамид хванаха неподготвен водещия заседанието заместник-председател на парламента Алиосман Имамов, който първоначално се направи на ни чул, ни видял. Но след острата реакция на ГЕРБ бе принуден да даде почивка, а след прегледа на записите от камерите и да отстрани за две заседания загубилия приличие депутат.


Така приключи тричасовият дебат по проектозакона за Сметната палата, който иначе започна в спокоен и професионален тон. В съзвучие с процедурата първо Йордан Цонев прочете доклада на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а Румен Гечев представи нормативния документ от името на вносителите. Цонев за пореден път извади на преден план дебата какъв вид палата трябва да има България - с колегиален орган или с еднолично управление от типа Върховен одитен орган, каквато структура съществува в момента. "Дори в държави, където има едноличен модел на управление на сметните палати, към ръководствата има колективни органи, които подпомагат работата им. Такива са случаите във Великобритания и Литва. Традицията в България е Сметната палата да бъде колегиален органи и целта на законопроекта е да възстановим тази традиция", обясни Цонев.


Румен Гечев също заяви, че колегиалният модел на управление дава по-добри резултати и подчерта, че при него одитите на изпълнението са много повече, отколкото при едноличния модел. Като недостатък Гечев посочи, че вече трета година няма наръчник за прилагане на одитните стандарти и че от 2009-а нито един отчет на Сметната палата не е разискван в парламента.


Опозицията веднага опонира и на Йордан Цонев и на Румен Гечев. "Целта е ясна. Чрез партийно-номенклатурните назначения, които ще бъдат направени, да се овладее палатата и тя да се превърне в инструмент за политически "рекет" към своите и за политическа репресия към "чуждите", бе становището на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова.


С това изказване професионалната дискусия приключи и започна ваденето на компромати и кирливи ризи. Йордан Цонев не издържа на напрежението и каза, че като едноличен орган Сметната палата е по-манипулируема политически. Нещо повече, той изнесе пред депутатите един случай, свързан с одита на МВР и възложен на палатата през 2013-а. Така той обвини Валери Димитров, че по поръчка на ГЕРБ е включил в доклада становище на министъра на вътрешните работи при правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Аз ще представя на компетентните органи много други такива сигнали и по отношение на одити на Министерския съвет, които са били отменяни и преправяни и по отношение на правителствения авиоотряд", закани се Цонев. Последваха още няколко изявления в този дух.


Председателят на палатата Валери Димитров отхвърли всички отправени му обвинения, но духът от бутилката вече бе пуснат и се наложи гласуването на законопроекта да бъде отложено за 7 март. Тогава текстовете бяха приети на първо четене, но ожесточената битка тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във