Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Политици в огледалото на морала

Дойде време  управляващите скоростно   да заделят пари  за закупуване на аерон (хапчета против повръщане) за целокупния български народ. Безумието, което цари в страната ни в последните дни, почти  стигна  връхната точка на всенародното "гадене". Хвърлените в миризливото блато на нашенските "държавници" камъни отприщиха водовъртежа и донесоха  непреглъщаемия дъх на гнило. И макар някои високопоставени началници да се опитват да прехвърлят вината върху  "камъните", за всички е ясно, че всъщност миризмата не е от тях.

Нескончаемият  скандал, придобил названието "Апартаментгейт",  всекидневно се "обогатява" с нови и нови факти, които вадят на показ искривени образи в огледалото  на морала. И дават нагледни примери как се  използва законът  за незаконни действия.

Хората, живели по-дълго, привиждат сюжети от соца в тази афера, напомнящо за някогашното  БОДК (Бюро за обслужване на дипломатическия корпус), което  имаше задачата да обгрижва представителите на висшата власт  и чуждестранните дипломати у нас, като им осигуряваше жилища  и екстри към тях. 

В днешно време тази  задача явно се е паднала на  строителната компания "Артекс", която се прочу допълнително  с  "късмета"  да е приютила  емблематични фигури от властта в луксозните си сгради, и то при  неустоими финансови съблазни.

Първи в листата на новите "правоимащи" се записа

"строителят" на управляващата партия  

- Цветан Цветанов. Очевидно привлечен от "вградения " на входа на сградата в тузарския квартал "Изток"  Псалм 91 от Библията: "Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия", вторият човек в ГЕРБ побързал да се сдобие с луксозно жилище в нея.  Миналата година той се превърнал в горд собственик на апартамент с площ 240 кв. метра.  Освен гарантирания лукс на имота, който  заема целия последен етаж на сграда, назована "Летера", Цветанов  разполага и с частен асансьор, който води до частен гараж. Новата придобивка на началника на парламентарната група на управляващата партия е "удар в десетката". Това обстоятелство изясни  съвместно разследване на Свободна Европа и на организацията Антикорупционен фонд, които огласиха, че сделката по покупката на имота е на стойност 386 654 лв., или са платени по 627 евро за квадратен  метър. Каквато всъщност  е данъчната оценка на имота, докато на свободния пазар (разбирай за обикновения гражданин)  цените за апартаменти в същата сграда (която получи  приза "Сграда на годината за 2017-а"), започват от 2600 евро  и достигат до 3500 евро за квадратен метър.

Историята се оказа още по-любопитна

след като я поразнищиха. От нотариалните актове за сделките с апартамента на ул. "Латинка" и на двете жилища, които Цветанов е дал в замяна - на ул. "Елемаг" стана ясно, че те са изповядани в един и същи ден при един и същи нотариус. А документите са с поредни номера. Първо собствениците на "Артекс" Пламен и Весела Мирянови продават на едно от дружествата си  "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД, апартамент на шестия етаж, с площ 239.90 кв. м, с прилежаща сервизна асансьорна шахта за ВИП асансьор и преддверие с площ 33.40 кв. м, разположена на седмо ниво, за сума в размер на 560 830 лв., със срок на плащане до три  дни от датата на продажбата. Данъчната оценка на имота е 342 852.40 лева. След това "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД заменя закупения от сем. Мирянови апартамент със собствена сервизна асансьорна шахта заедно с двоен гараж с площ 42.60 кв. м в сутерена на сградата срещу два апартамента, собственост на семейство Цветан и Десислава Цветанови на ул. "Елемаг“, с обща площ 192.76 кв. м на 5-и етаж в  по-стара сграда,  плюс две паркоместа в двора към сградата, с обща площ 332 кв. метра. Данъчната оценка на имотите на "Артекс“ е 386 654.40 лв., а тази на имотите на Цветанови е 287 438 лева.

Двата апартамента, предоставени от  Цветанови за замяна,  "Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД продава на Симеон Емилов Велков и на съпругата му  за 470 000 лева. Сумата е преведена по банков път преди подписване на нотариалния акт. Според документа страните са декларирали, че това е действително уговорената между тях продажна цена.

"Бързият купувач"  - Симеон Велков, също не е случаен човек. Той е бивш подчинен на Цветанов - IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията. Очевидно за доброто му справяне със задачите по време на изборите, както твърдят от Антикорупционния фонд,  той е възнаграден и с подходяща държавна служба.

След първия апартаментен  „взрив“

последваха още няколко.

Оказа се, че съсед на новодомеца Цветанов е и правосъдният министър Цецка Цачева. Тя е придобила жилище, разположено на близо 200 кв. м, за което е заплатила  286 000 лева. Ниската цена  Цачева обясни с това, че е закупила имота, когато кооперацията все още е била само  "изкоп". А довършителните работи също не влизали в нея. Въпреки тези пояснения, свързани със сделката, трябва да отбележим, че Цачева постъпи най-мъжки и  веднага  подаде оставка.

Очевидно "Артекс"  успява да привлече за свои клиенти известни хора. Между тях е и  фирмата на известния скулптор, бивш министър на културата, а сега и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов - "Рашидов Пропъртис"  ООД. Дружеството е  купило  апартамент и два гаража с обща площ 155 кв. м за цена от 90 000 евро, или по 580 евро на квадратен метър. Средствата, с които Рашидов разполага не са тайна за никого, за обществеността  няма съмнение в   думите му, че парите му са честно спечелени и са обявени публично по съответния начин.

Друг е въпросът  защо хората във властта пазаруват евтино...?!

От "промоционалните" цени за избрани, по които продава  "Артекс", се е възползвала и кумицата на Цветанов и заместник-министър на спорта Ваня Колева. Тя е  купила апартамент в същата сграда, но, за разлика от кума си, е платила малко повече - около 1340 евро за квадратен метър. Срещу 665 000 хил. лева. Колева се е сдобила с жилище от 231 кв. метра. Въпреки всичко цената и за нея е значително по-ниска, отколкото е пазарната.  Колева също беше принудена да подаде оставка.

Сред уредилите се с евтино жилище от същата фирма се оказа и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Той  е закупил апартамент от 150 кв. м с два  гаража с обща площ от 50 кв. м на цена от  240 000 лева. Сметката показва, че цената за един квадратен метър от жилището на политика  излиза  616 евро, което е дори по-евтино от оценката  дори на имотите на Цветанов. Неговото жилище се намира в съседство с тези на описваните  новодомци, но на ул. "Тинтява". Първанов едва ли не се опита да просълзи  публиката, като допусна телевизионен екип в недовършеното си жилище и каза, че за него дори и тази цена е "скъпа"...

Сякаш някой го е ръчкал с остен, за да  бръкне "толкова дълбоко" в джобовете си.

Първанов  стана известен след разправията си  с бившия  министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. През април 2011-а   ръководството  на Българския енергиен холдинг го отстрани от длъжност заради "грубо нарушаване на йерархичните правила".  Седмица по-рано Първанов беше подписал анекс към споразумението за строителство на АЕЦ "Белене"  въпреки изричното разпореждане  на тогавашния енергиен министър Трайков да не го прави. С този документ страната ни се задължаваше да подпише окончателен договор за изграждането на "Белене" до три месеца.

Когато беше назначен за заместник-министър в това правителство, кандидатурата му  беше подложена на критики от страна на четирите национални работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Но както наскоро се изказа за него  бившият му  началник Трайков,  "неслучайно такива хора не си отиват след грандиозни катастрофи за милиони". Сега  си отиде, защото беше принуден да подаде оставка, но не се знае докога...

Като от шапката на факир продължиха да изкачат още и още  информации за клиентите на  строителната  компания. Сред "погалените" от съдбата се наредиха и  бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, и Гергана Мутафова от ВСС, които също били получили апартаменти на преференциални цени от "Артекс".

Това бяха фактите, но

предисторията също не е за подценяване

Стана публична информацията, че финансовият министър Владислав Горанов е опростил на Артекс  20 млн. лв. дългове към НАП  само месец преди Цветан Цветанов и плеядата партийни величия да се сдобият с евтините апартаменти от същата фирма. Подписано е  “доброволно споразумение за уреждане на стари дългове”, сключено между НАП и строителната компания. Данъчните са се съгласили да опростят и да редуцират огромния  дълг на фирмата, свързан с неплащани с години вноски по данък общ доход и осигуровки с аргумента, че в противен случай "фирмата ще изпадне в несъстоятелност и ще се загубят много работни места".

Дали същата милозливост се прилага към стотици други фирми обаче е въпрос с  еднозначен отговор и той  със сигурност не е положителен.

Да не говорим, че същата тази  Националната агенция за приходите сега обещава, че започва да  прави анализ на сделките на фирма "Артекс".  

Засега от НАП отричат да са опрощавали  дълговете, но в същото време не дават яснота  точно какво споразумение са подписали със строителната компания и какви са параметрите му.

Другата "силна закана"

за справедливо и прозрачно изясняване на случаите с евтините апартаменти дойде от Антикорупционната комисия. Тя също започна проверки на всички сделки на строителната фирма за три-четири години назад.  Нейният шеф Пламен Георгиев  уточни, че ще бъде  анализирано  има ли и други хора от властта, които са купували апартаменти на преференциални цени. Какво в крайна сметка ще излезе от всичко това можем само да гадаем. Още повече че вече бе огласена  информацията, че самият Георгиев също е пазарувал евтино. Колегите от разследващия сайт "Биволъ" вече публикуваха цените, на които антикорупционният шеф е добил  жилища в същия квартал, но от друга фирма. Той се е сдобил с два имота на възлови места в София за много по-ниски цени от реалните, твърдят журналистическите разследвания. Оказва се, че от 2012-а  до днес Георгиев е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж  за общо 527 095 лева. Първото жилище е  апартамент от 99.41 кв. м на 4-ия етаж с две паркоместа от по 12.50 кв. м в нова жилищна сграда на ул. "Коста Лулчев",  в непосредствена близост до хотел "Плиска". В декларацията си до Сметната палата (вх.№ Г-4210/30.04.2013-а), публикувана на сайта на КПКОНПИ,  Георгиев декларира, че е придобил имота  за 207 318 лв. с банков кредит и спестявания. Това прави цена от 106 000 евро, платени за апартамента и двете паркоместа, или общо по 854 евро за квадратен метър. Проверка в различни сайтове и фирми за недвижими имоти определят цени за ново строителство в този конкретен район, започващи от 1300-1500 евро за луксозните сгради, каквато е въпросната.

През 2014-а   Георгиев купува  още едно паркомясто от 12.50 кв. м в същата жилищна сграда, като в декларацията си пред Сметната палата обявява цена от 6845 лв., или 280 евро на квадратен  метър. Според брокери на недвижими имоти такава цена на паркомясто не може да се намери дори в крайните квартали на столицата. През 2017-а  Георгиев придобива апартамент от 156 кв. м  на последния етаж в жилищна сграда на ул."Професор д-р Георги Павлов" и гараж от 42.94 кв. м, в непосредствена близост до Министерство на външните работи.  Колегите стигат до извода, че  Георгиев е декларирал новопридобито имущество за 527 095 лв., но в действителност пазарните цени на имотите към моментите на придобиване са на обща стойност от поне 405 000 евро, или над 800 000 лева.

От всичко казано дотук  едва ли някой очаква, че в крайна сметка  цялата тази тупурдия  ще накриви нечия шапка!!!

Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон

Това  каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов по повод  на промяната в Закона за устройство на територията, от която фирма "Артекс"  се възползва, за да вдигне скандалния си небостъргач  "Златен век" в  софийския квартал  "Лозенец".

През 2017-а  по предложение на бившия съсед на Цветанов - депутата от ГЕРБ Александър Ненков, Народното събрание гласува поправки (внесени между първо и второ четене)  в Закона за устройство на територията, чрез които се удължава срокът за завършване на най-големите строителни обекти от пет на  десет години. По този начин фирма "Артекс" успява да реализира знаковия си проект - 34-етажен небостъргач в столичния квартал "Лозенец", който в момента още се строи. Според Ненков причините да бъдат предложени тези промени били чисто обективни. Той заяви: "Тъй като   практиката   показа  - поради ред обжалвания - било административни, било заради оценката на въздействието на околната среда, било от други процедури - че тези обекти се завършват с години, сме дали един толеранс, вместо за пет години да могат да завършват обектите за 10 години."

В същото време от Националната асоциация на строителните предприемачи са  искали промяната да важи за всички обекти, но това така и не се е случило, съобщи нейният председател Шопов.

Фактите са следните: В момента, когато "Артекс" започват строителството според Закона за устройство на територията, строителните разрешителни важат за пет години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне. Така през 2012-а  разрешението за строеж е презаверено от главния архитект на София по това време Петър Диков за срок от още пет години. По закон това е последното възможно удължаване на срока и строителните дейности трябва да приключат до края на 2017-а, т.е. сградата да е взела Акт 14. Тогава обаче строежът още не е започнал.

Според поправката в ЗУТ, приета на 21 януари 2017 -а, строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни десет години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент. Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. седем години след формалното откриване на строителната площадка на "Златен век"  и десет години след издаването на разрешението за строеж. Така фирмата може да построи сградата, без да плати такса в размер на 260 000 лв. за презаверяване на разрешителното.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във