Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОЛИМЕРИ СЕ НАДЯВА ДА ЗАРАБОТИ ОТНОВО

Девненският гигант Полимери и ЛУКойл Нефтохим може би ще решат проблема за цената и доставките на етилен. Той възникна в края на май тази година, когато бургаската рафинерия спря доставките на етилен за Полимери. Оттогава двете дружества не могат да се договорят. Във вторник (24 октомври) изпълнителната директорка на Полимери АД Анна Главинова се е срещнала с представители на ЛУКойл - Москва. Пред БАНКЕРЪ тя съобщи, че е постигнато съгласие в най-скоро време да се възстановят преговорите и да бъдат завършени максимално скоро, така че Полимери да успее да поднови нормалния си ритъм на работа. В момента предприятието произвежда единствено малки количества солна киселина, сода каустик и течен хлор, предназначени за вътрешния пазар, където девненският завод е монополист. Тези продукти намират широко приложение в работата на НЕК, ВиК и хранителната промишленост.


Вицепремиерът Петър Жотев реши да играе ролята на помирител в скандала между ЛУКойл Нефтохим - Бургас и Полимери - Девня още в края на юни. Тогава той събра на среща в министерството на икономиката двете страни, но резултат не бе постигнат. В края на август опита за примирие между тях повтори заместник-министърът Левон Хампарцумян. Но и тогава двете страни се разделиха само с обещанието, че ще продължат преговорите.


Етиленът, от който Полимери прави основно дихлоретан, стига от рафинерията до Девня по специален 150-километров тръбопровод. Алтернативната му доставка му от чужбина е свързана с построяването на терминал, който би струвал близо 15 млн. евро. Вносът на суровината и строежът на терминала естествено ще оскъпят продукцията, затова мениджърите на Полимери предпочитат да се договорят с бургаската рафинерия.


През изминалите пет месеца от ЛУКойл Нефтохим - Бургас твърдяха, че осигуряват толкова етилен, колкото им позволяват възможностите. Истината е, че поради добрата пазарна конюнктура извън страната рафинерията бе увеличила производството на полиетилен. А той се произвежда на базата на етилена, което обяснява защо са били спрени доставките му за Полимери - Девня. Според експерти сегашната промяна в позицията на мениджърите на рафинерията е свързана с поевтиняването на етилена и свързаните с него продукти на международните пазари.


В началото на лятото мажоритарният акционер на предприятието АКБ Корпорация бе готов да продаде своите акции (63% от капитала). Единствения кандидат, който прояви интерес бе унгарския производител на торове и PVC БоршодХем. Унгарците обаче се отказаха, вероятно притеснени от сериозния дълг на Полимери - Девня към БУЛБАНК (именно той бе и причината мажоритарния акционер да иска да продава предприятието).


Чрез масовата приватизация бившия приватизационен фонд АКБ Социален закупи 34% от акциите на Полимери, а след това от дребни акционери придоби още 2.2 процента. За покупката на още 24% от Полимери през май 1998 г. БУЛБАНК отпусна на корпорацията на Николай Банев кредит от 12 950 163 щ. долара, обезпечен с 60.2% от акциите й в завода. Няколко месеца след сключването на кредитния договор Полимери - Девня стана солидарен длъжник по него. Предприятието се задължи да плаща на БУЛБАНК по 800 хил. долара на всеки три месеца до септември 2001 година. Според договора, при неиздължаването на някоя от вноските, банката може да обяви кредита за предсрочно изискуем и 60.2% от акциите на Полимери АД да останат на разпореждане на кредитната институция. Тя на свой ред би могла да ги продаде, за да удовлетвори своето вземане. Според източници на в.Банкеръ в момента предприятието има ресурс да плаща към БУЛБАНК до март догодина. Затова погасяването на кредита зависи и от възобновяването на нормално производство. Цената на дихлоретана на международните пазари е 235-240 щ.долара на тон, което би означавало за Полимери печалба от 70-80 щ.долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във