Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОЛИЦАИТЕ ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ

Започват масирани проверки по пътищата, които трябва да установят дали собствениците на автомобили са сключили задължителната застраховка Гражданска отговорност, научи в.БАНКЕРЪ. Въпросната акция на пътните полицаи е съгласувана със застрахователните компании. Полиците трябваше да бъдат закупени до 31 декември миналата година от лицензирана застрахователна компания. Въпреки императивното изискване на Закона за застраховането много от собствениците на автомобили си спестяват разхода за Гражданска отговорност. Статистиката от последните две години сочи, че едва около 50% от регистрираните у нас автомобили са имали задължителната застраховка. Този факт говори освен за ниска застрахователна култура на водачите на МПС и за занижен контрол. През миналата година са проверени над 60 000 собственици на автомобили, но са издадени едва неколкостотин наказателни акта. Явно и големите глоби от 200 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 5000 лв. за фирмите не са в състояние да накарат гражданите да си купуват задължителната застраховка. Това означава, че трябва да се търсят други форми за тяхното стимулиране.
Застраховката е рискова и от нейното несключване губят всички - и собствениците на автомобили, и пострадали при пътнотранспортни произшествия и самите застрахователи.
Още е твърде рано да кажем колко от собствениците на автомобили са се застраховали, но със сигурност са по-малко от миналата година, заяви пред в.БАНКЕРЪ Николай Сотиров, изпълнителен директор на застрахователна компания Армеец.
Вярно е, че застраховката Гражданска отговорност доби разтеглив характер и се сключва през цялата година и въпреки това резултатите се отчайващи, твърдят застрахователите. Много от собствениците не ползват автомобилите си през зимата и затова едва на пролет, когато ги подкарат, си купуват застраховката. Не са малко и тарикатите, които се надяват да не бъдат хванати и въобще не се застраховат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във