Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поляците остават сред почитателите на нашето Черно море

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заминава на работно посещение в Полша, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По време на визитата си Николова ще участва в официалното откриване на националното туристическо представителство във Варшава. Предвидени са работни срещи и разговори с представител на бизнеса в страната, която е сред най-големите пазари на българския туризъм.

А през последните години се наблюдава възвръщане на интереса от поляците към българските курорти за почивка, като расте и броят на гостите. През 2019 г. полските туристи у нас са 420 980 души, а това означава девето място сред туристическите ни пазари (и пето място в ЕС). Българските туристи, посетили Полша за този период, са 76 144, което означава 14 място сред дестинациите за посещение от българите.

Въпреки епидемичната обстановка у нас през изминалата година полските гости бяха сред най-многобройните у нас. Общо 61 196  поляци са гостували в България с цел екскурзия и почивка, като през трите летни месеца - юли, август и септември, по българското Черноморие са почивали 56 510 поляци.  

Според министър Марияна Николова възстановяването на свободен туристопоток и безопасно, и безпроблемно пътуване е в основата на осъществяването на туристическите дейности. Затова  е важно да се предприемат действия за сключване на двустранни споразумения за установяване на „зелени коридори“ с редица ключови за България пазари като Израел, Турция, Русия, Гърция, Полша, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.

Освен от много туристи, България беше посетена през миналата година и от много поляци, които бяха тук  със служебна цел - 29 461.  Това естествено намира отражение и стокообмена между двете страни. 

През 2019 г. износът ни е бил за 646.32 млн. евро (това е 13 място в експортната ни листа). Вносът е  бил за 1.15 млрд. евро, или 11 място в импортната ни листа. Стокообменът е бил за рекордните 1.79  млрд. евро. Салдото е отрицателно - минус 501.09 млрд. евро.

За единадесетте месеца на миналата година търговията между България и Полша е била за 3.28 млрд. лева. Износът ни расте с 6.4% и е за 1.25 млрд. лева. При вносът има лек спад - с 1.3%, и е на стойност 2.03 млрд. лева. 

Като цяло стокообменът се характеризира със стабилни нива при постоянни стокови групи и позиции, и с устойчив растеж през последните години.

Съществуват възможности за подобряване на съществуващата стокова структура на стокообмена, чрез увеличаване дела на изнасяните от нас вина и вермути, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, доматен концентрат.

Има и други стоки с потенциал за реализация - манганова  руда; бентонит и перлит; калцинирана сода; билки; бяло саламурено сирене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във