Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Поляци и южноафриканци диктуват пазара

През първата половина на тази година предлагането на модерни офис площи от клас А, Б и С в София се увеличава с 2% и достига  2 049 000 кв. м, според  данните на  консултантската компания Colliers International. Тенденцията за търсене е стабилна, поради което общият обем на сключените договори за ползване на такива площи достига 65 800 кв. метра. Най-активни са били фирмите от секторите, свързани с информационните технологии, с търговията  и с професионални услуги. В същото време наемите се запазват на нивата от 13.5 евро на квадратен метър на месец за офисите от клас А и 10 евро за квадратен метър месечно за клас Б. 

Трябва да се отбележи, че утвърдените локации в районите около 7-11 км на бул. "Цариградско шосе",около " Бизнес Парк София" и кв. "Хладилника" продължават своето разрастване, а и  остават предпочитани дестинации за основния двигател на този пазар - аутсорсинг и IT сектора.

Отдаването на офис площи, които са на етап "в строеж", продължава да е типът сделки  с най-голям дял (35%) от реализираните  на пазара и така е от второто полугодие на 2016 насам. А той пък се "подклажда" от навлизането на нови компании у нас, а и от  плановете на други да се разрастват и от желанието да се  търсят  оптимални пространства за работа на служителите. 

Най-големите сделки на пазара през първото полугодие са на компаниите 60K, Louis Dreyfus и Deloitte, съответно в проектите Office Park Central, B Tower и Sofia Tower. Първите две транзакции са в новоизграждани  сгради, а третата е предоговаряне за ползване. Поради активното усвояване на проекти на етап "в строеж" предстоящото влизане в експлоатация до края на годината на 151 000 кв. м офиси няма да се отрази съществено на дела на свободни площи от клас А. За първото полугодие те продължават да намаляват и са едва 5 на сто от цялото предлагане, отбелязват експертите.

В централните райони на столицата не са регистрирани нови завършени сгради през изминалите шест месеца, а търсенето там се определя основно от сектор "Информационни технологии". Наемите се запазват без промяна. Сделките, които се отличават през периода, са две - в Office Park Center и Moskovska 9, съответно на компаниите "60К" за площи "в строеж" и на Financial Times, като нов наемател. 

В широкия център на София от Colliers отчита ръст на предлагането с 11 процента. Той  е формиран основно от завършването на FPI Business Hub и МPlaza. Двете сгради вече са почти изцяло предадени. Почти поравно са разпределени като процентно отношение типовете сделки: експанзия (разширение на компании), отдаване на етап "в строеж" и подновяване на договор.

Търсенето в широкия център се определя от секторите "Информационни технологии", "Търговия" и "Професионални услуги", а при наемните нива на офис площи клас А е регистриран лек ръст до 14 евро за кв. м на месец. В този район има две сделки, които впечатляват с наемателите си - консултантската компания Deloitte предоговори оставането си в Sofia Tower, а Okado Technology, част от Ocado Group, която е едновременно търговец на дребно, най-голям онлайн супермаркет в света и технологична компания, сключи договор за площи на етап "в строеж" в South Park Building. Софтуерният център на британската компания ще се разрасне до щатен състав от 150 инженери (сега те са  50) и сменя офиса си в София.

"Зона Периферия" също продължава да усвоява значителен дял от търсенето в столицата с 58% от всички транзакции на пазара в София. Постигнат е лек ръст в предлагането на съществуващи офисни площи, дължащ се основно на сградата GrafiX, която излиза на пазара на офисни площи почти изцяло усвоена. Търсенето в района се определя от фирмите от  секторите "Информационни технологии" и "Търговия", а наемните нива се запазват (13.5 евро на квадратен метър на месец за офисите клас А и 9 евро за квадратен метър за клас Б), но и свободните площи намаляват. Големите договори тук са за площи в BTower и Garitage Park, в които фирмите Louis Dreyfus и Milestone подписаха договори за площи на етап "в строеж".  

Прогнозата на Colliers е, че до края на годината пазарът ще е устойчив, със стабилни наемни нива. Брутно наетите площи през тази година не се очаква да надминат рекордния обем от 2017-а, но все пак до края на годината има сигнали  да бъдат сключени няколко значителни сделки. Прогнозите на експертите са, че районът около кв. "Хладилника" ще продължи да се  разширява с изграждането на нови проекти, което пък би помогнало за повишаване на интереса от страна на бъдещи наематели. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във