Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Поканихме азерите за хъб "Балкан"

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов проведе в Баку среща и с Робин Донаган, представител на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси.

Около 1 млрд. щ. долара са похарчени през 2016-а за разширяването на "Южния газов коридор", стана ясно по време на провелата се в края на седмицата в Баку трета министерска среща, посветена на развитието на проекта. Сумите са похарчени основно за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP), по които от 2021-ва трябва да започнат да се пренасят 16 млрд. куб. м природен газ от азерското газово находище "Шах Дениз" през Турция към Европа. Цялостното завършване на Южния коридор ще струва около 45 млрд. щ. долара, като в тази сума са включени и разходите за разработването на втория етап от находището, разположено в Каспийско море.  

В срещата са участвали представители на Грузия, Турция, Гърция, Албания, Хърватия, Италия, САЩ и Великобритания, делегация на Европейския съюз начело с вицепрезидента на Еврокомисията и комисар по енергийните въпроси Марош Шефчович, както и експерти от международни финансови институции, сред които Световната банка, ЕБВР, ЕИБ, Международната финансова корпорация. България бе представена в Баку от българския министър на енергетиката Николай Павлов, който обсъди с азерския си колега Натиг Алиев ангажимента за доставките на 1 млрд. куб. м синьо гориво годишно за нашата страна.

"Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България", подчерта Павлов. Той съобщи, че в момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018-а строителството на IGB да започне. 

"Най-важното е, че проектът е финансово осигурен. Той получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейската енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС", каза още Николай Павлов.

Министърът си пожела сътрудничество с южната ни съседка и в проекта за хъб "Балкан", чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, покани и компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен". Николай Павлов и Нагит Алиев се обединиха около идеята в скоро време да организират двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на двустранното сътрудничество в сектор "Енергетика". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във