Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Покачването на цената на тока може да продължи и след януари

"Покачването на тока е притеснително, защото това е един процес, който трябва да свърши в началото на следващата година, но очакванията ми са, че ще продължи и след това", каза енергийният експерт Иван Хиновски от "Има такъв народ". Той определи исканията на бизнеса за помощи, свързани с цената на енергетиката като резонни. И според него това е първата по спешност мярка, която трябва да бъде взета, "да помогнем на бизнеса да не изпадне в колапс. 80 лева е резонно, такъв е ръстът на цената на електроенергията на борсата". 

Сегашната нормативна база в страната, а и директивата в Европа за свободно движение на стоки и услуги ни забранява да въздействаме с ограничителни мерки на това, каза още Хиновски. "Но ние имаме други възможности, които, за жалост, не са отразени в тази нормативна база, с която ние бихме могли да въздействаме върху износа да не бъде толкова голям, колко в момента. Това е нещо, което трябва да направи новото правителство", допълни експертът пред БНР.

Според проектокабинета на "Продължаваме промяната" енергийното министерство е отредено на ИТН. Тяхното предложение за министър е Александър Николов. "Оказа се, че ИТН има най-много енергийни експерти. "Ние предложихме Александър Николов, защото той е икономически грамотен и ще се справи с тази обстановка", обоснова избора на партията Хиновски. Според експерта първите и най-важни задачи, с които трябва да се заеме новото енергийно министерство са незабавна промяна в нормативната база, за да се нормализира цената на борсата. Трябва да се започнат спешни срещи и разговори с работещите в комплекс "Марица- изток", "защото там цъка бомба и са нужни незабавни действия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във