Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Покачва се напрежението около "американските централи"

ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"

Покрай цялата драма с продажбата на активите на ЧЕЗ в България историята с американски централи "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и "Контур Глобал Марица-изток 3" се развива някак незабелязано. Напоследък обаче и там напрежението се покачи, особено след като ръководителите на четирите национални работодателски организации внесоха жалба до омбудсмана Мая Манолова срещу стопаните на двата ТЕЦ-а.

"В постоянен и непрекъснат режим - с последователност, достойна за по-добри дела, те ни ограбват всекидневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват" от джобовете по 14 лв. на мегаватчас използвана електроенергия", са част от доводите на работодателите. Те призоваха за незабавно разследване и предприемане на мерки за пресичане на това нарушаване на правата на потребителите, "изразяващо се в открит и, на пръв поглед, узаконен грабеж".

По повод на жалбата AES Bulgaria изрази "сериозна загриженост от продължаващата кампания на ръководителите на национално представените работодателски организации в България, насочена към създаване на атмосфера на нетърпимост към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", напомняйки, че това е една от най-големите и модерни мощности в държавата с ключова роля за сигурността на доставките на електроенергия и енергийната й независимост.

От AES Bulgaria твърдят също така, че въпросната жалба съдържа неверни обвинения, "които не почиват на реални доказателства". Според тях "подобни преднамерени опити за дискредитиране на най-големия международен инвеститор в България влошават инвестиционния климат и поставят под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната".

Развалянето на договорите между държавата и т.нар. американски централи за изкупуването на електроенергия им на преференциални цени бе сред темите и на последната среща на бизнеса с правителството. Тогава се стигна до общото мнение, че е необходимо да се предприемат "енергични мерки" в тази насока. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, единият от вариантите за осъществяване на "операцията " е държавните чиновници да изчислят възвръщаемостта на американските инвестиции и данъкоплатците да платят получената сума предсрочно. Другият е централите да продават тока си на енергийната борса, а разликата до цената, залегнала в сключените с тях дългосрочни споразумения, да се покрива от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Но е очевидно, че засега управляващите от ГЕРБ не са  решили как да подходят към ситуацията. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев смята, че е възможно контракти за доставката на електроенергия от двата ТЕЦ-а да бъдат разтрогнати до няколко месеца, за да се задържат цените на тока на свободния пазар. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче каза неотдавна, че предпочита да се търси взаимноизгодно решение, тъй като заложените неустойки в договорите са за около 3 млрд. лева. 

Междувременно американският посланик Ерик Рубин обяви пред една от националните телевизии, че американското правителство "не би играло роля" при развалянето на контрактите. 

"Наясно сме и аз лично знам, че се водят дискусии. Това не е нещо, в което нашето правителство би играло роля. Това се отнася до законодателството на ЕС. Ние сме убедени, че в крайна сметка тези дискусии ще бъдат успешни. Това не е тема, която аз като американски посланик бих дискутирал. Ние, естествено, силно подкрепяме американските инвестиции в България, подкрепяме американските компании, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите", обясни посланикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във