Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Пожарникарското“ управление на водната криза

Управлението в държавата ни съвсем заприлича на това в пожарната команда. Пламва огънят, засвирва сирената и „огнеберците“  хукват презглава  да развиват маркучите. Заливат жаравата, а често и всичко около нея и акцията завършва с ...фанфари.

Тази сценка стигна своя апогей по време на Коледните и Новогодишни празници, когато почти цялото правителство надяна ботушите и каските. Но не да разпръсква водни струи, а за да спасява водните запаси в Родината. С опънати физиономии и с гневни реплики министрите воглаве с премиера Бойко Борисов се надпреварваха да обясняват причините за скандалното обезводняване на Перник, като „запушиха пробивите“  с торби , пълни с милиони левове държавна пара.

Странно защо обаче, докато всеки от актьорите в този спектакъл прехвърляше топката към  някой друг ( най-често неназован по име , но винаги предишен управник) не посмя да обели и дума за причините да е толкова  амортизирана   инфраструктурата , "стопанисвана" от съответните В и К дружества.  

Едва сега министърът на икономиката Емил Караниколов, който дълго се бори да вземе под своето „крило“ (неясно по чия препоръка) язовирите в страната и да прилапа милионите за тяхната подръжка, почти се „изпусна“ в ефира на Нова телевизия, като събщи, че  Перник губи вода за 18 000 лв. дневно, които се фактурират на .. потребителите. Но пропусна да каже дали някой от  някого ще потърси са отговорност?!

Как ли са прозвучали тези му приказки  в ушите на изстрадалите жители на миньорския град, които от близо месец са подложени на безводния геноцид?!

Наред с нестихващия и ежедневно набиращ скорост скандал с безводието в Перник и множащите  се  версии за  източената  къде в ясни, къде в неясни посоки вода на язовир „Студена“, тези дни гръмна още един.

Този  път

застрашени от водна  криза са жителите на Ботевград,

За тази опасност предупреди преди дни кметът на града Иван Гавалюгов. В ефира на националното радио градоначалникът обяви, че "наличните водни количества от полезния обем на язовир  Бебреш са за около шест седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, тоест на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем потенциално кризисно, надявам се не чак като съдбата на Перник.Но не можем да си позволим да подценяваме обстановката“.

Според него, ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. И предупреждава, че стигне ли се до такава ситуация, последствията едва ли ще се различават от  тези в Перник.

Гавалюгов обясни и какави са причините за създалата се ситуация. От думите му става ясно, че основната и в този случай е амортизираната ВиК инфраструктура - и на "Напоителни системи",  и на тази, която е общинска собственост, но се стопанисва от държавното "ВиК-София".

Другият причинител на проблемите според него била експлоатацията на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в действие през 2014 година. Официално това е констатирано в специален доклад, от който става ясно, че тази ВЕЦ работи ...в противоречие с обхвата на своето разрешително, издадено от "Басейнова дирекция". Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период нерегламентирано са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира, съобщи Гавалюгов.

Тук е моментът да кажем, че става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която е 100% притежание на "Агрохолд" . А неин управител е Васил Златев - един от бившите кметове на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев.

Кметът на Ботевград открехна и друга "завеса"

– по думите му частният ВЕЦ е изграден, без "Напоителни системи" да има възможност да контролира неговата работа. И пояснява: "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. А хората от ВЕЦ-а можели сами да си я спрат, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества  пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!".

Абсурдите не се изчерпват само с това и далеч не са от вчера. Нека не забравяме, че още през 2016-а ДАНС се занимаваше с разследване на собствениците на част от Водноелекгтрическите  централи по повод на съмнението, че изграждането им в страната е параван за пране на пари.

Информацията за това  разследване 

стана известна от един  отчет на финансовото разузнаване от  2012-а, за който „Банкеръ“ съобщи преди близо пет години. От него се виждаше, че според проверяващите зелените централи са намерили място в схеми за изпиране на пари поради няколко причини. Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и в Европейския съюз, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Генерираната от тях енергия, както е добре известно, се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават. Това според разследващите тогава било предпоставка за опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари. Втората причина , която беше посочена в тази информация беше, че изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и с големи обороти на средства. Това, според експертите на агенцията, пък предлагало  лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход.

По този случай се пошумя в медиите, но  той така си и заглъхна, без да се появят дори и наченки на някакви  обвинения към когото и да било. 

Освен чисто финансовите съмнения  около  "раждането" на този бизнес  преди  време стана ясно, че макар и "зелен", той създава и екологични проблеми.

По експертни оценки на еколозите от  WWF  вече е усвоен 80% от хидроенергийния потенциал на реките (без този на река Дунав). И независимо дали един ВЕЦ е деривационен, или руслов, това оказва влияние върху характеристиките на водата в тези естествени водоизточници. Според специалисти дълго време у нас се смяташе , че русловите са по-екологични, защото имат по-нисък пад, използват по-малко вода и я пропускат след това по течението, тъй като са на самата река. Само че в България тези ВЕЦ- ове изведнъж започнаха много да "порастват" на дължина и тяхното задбаражно езеро достигна в някои случаи 2 км, коментираха още преди години  хората от природозащитната организация.  Те даваха и  множество  примери  за  нарушаване на екологичното равновесие в тези случа. Но и техните предупреждения  останаха  глас в пустиня.

Съмнения за екологичната ефективност на тези централи преди време изразиха и членовете на Българското каяк общеситво. Според техния представител Димитър Манев реките нямат достатъчен дебит и се наблюдава  постепенното им засушаване.Според него  проблемът с ВЕЦ -овете се превръща вече в социален. А с неконтролираното им изграждане се убива и туризмът по реките.

И ако досега всички тези проблеми макар и от изключителна важност, все пак не засягаха съвсем пряко жителите на населените места около тези съоръжения, много скоро може да се окаже, че всички тези „подводни течения“ ,  макар и по-незабележими на повърхността, са повече от  опасни.

За капак на всичко,  проверките  в тези водни съоръжения показаха, че повечето от тях са изградени без ...разрешителни за строеж . Но и тази очевидно изпусната информация потъна без да се разбере, кой, как и кога ще наложи съответните санкции за погазването на законите у нас. Но това едва ли е кой знае каква загадка особено за запознатите с "разпределението" на 

този бизнес за милиони.

А като се има в предвид, че той беше предоставен на съвсем НЕслучайни хора, едва ли някога истината ще придобие ясни очертания.

Сякаш, за да разсее съмненията за потулване на случая, министър председателят Бойко Борисов пое и него на ръчно управление. Още в първия работен ден от Новата година той се срещна с кмета на Ботевград и раздаде задачи.  Борисов рaзпoрeди нa миниcтърa нa зeмeдeлиeтo, хрaнитe и гoритe Дecиcлaвa Тaнeвa дa прoвeри мecтния ВEЦ „Бeбрeш“ и да даде отговор на въпроса дaли той рaбoти извън oбхвaтa на издaдeнo му oт „Бaceйнoвa дирeкция“ разрешително. Рeгиoнaлния миниcтър Пeтя Aврaмoвa също получи задача - дa oкaжe cъдeйcтвиe нa мecтнaтa упрaвa нa Бoтeвгрaд пo oтнoшeниe нa ВиК мрeжaтa.

За да изсветли черните краски за бъдещето на града, премиерът съобщи, че засега нямa нeпocрeдcтвeнa oпacнocт oт рeжим нa вoдaтa в Бoтeвгрaд. Прeз пocлeднитe мeceци ВиК eкипитe били  прeдприeли aктивни дeйcтвия пo рeмoнт нa ВиК мрeжaтa в грaдa, в рeзултaт нa кoeтo зaгубитe нa вoдa ca нaмaлeли c 6% зa пocлeдния мeceц.

„Рaзпoрeдил cъм нaблюдeниeтo нa язoвир „Бeбрeш“ дa прoдължи eжeднeвнo, зa дa ce гaрaнтирa вoдa зa житeлитe нa рaйoнa“, кaтeгoричeн бe прeмиeрът. Към мoмeнтa пoлeзният oбeм нa вoдaтa в язoвир „Бeбрeш“ e пoчти 1 500 000 куб. мeтрa кaтo cрeднoднeвнo oт нeгo ce чeрпят oкoлo 14 хиляди куб. мeтрa. Тoвa oзнaчaвa, чe вoдoпoдaвaнeтo e ocигурeнo зa пoнe четири  мeceцa, както се разбира от казаното за  cрeщaтa между министър председателя и кмета на града. Дали обаче поредните успокояващи лакардии ще донесат спокойствие на жителите на града...?!

В същото време ,

сигнали за опасност дойдоха и от Шумен.

По информация от хората в града язовир „Тича“ , който захранва не само Шумен, но още и Велики Преслав, и Търговище, също бил наполовина празен. Причината според местните са множество течове, които допринасят за по-бързото изпразване на язовира .

Тази новина , може да е новост за повечето от хората в страната, но не би трябвало да е такава за началниците на държавата. Защото още през ноември  стана ясно, че тук има  течове  от години.

За да бъдат успокоени духовете, областният управител на Търговище Митко Стайков  е съобщил, че „водна криза за региона не може да се очаква“, тъй като макар и водата в язовира да е доста намаляла, тя щяла да стигне до края на следващата година, обещава Стайков.

По данни на началника на "Напоителни системи" в Шумен Христо Николов в момента нивото на язовир "Тича" е най-ниското за тази година. Той обаче уверява, че все още няма място за притеснения за водоснабдяването, защото обемът е над половината от общия - в момента във водоема има 179.9 милиона кубични метра вода.

Санитарният минимум за питейно-битово водоснабдяване, приет за "Тича", е между 88 и 112 милиона кубика. Абсолютното критично ниво пък е 80 милиона.

Стана ясно, че макар, че индикациите за проблемите във водопреносната система да не са от вчера, тепърва обаче ще се прави обследване на цялостната ВиК инфраструктура и едва тогава ще се вземат решения „къде какво трябва да се промени“...

Дано, обаче тези „промени“ да не се окажат такива, че след тях отново да трябва да се действа "на пожар"...

.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във