Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пожар в "морските сараи" на Доган

Петдесет квадратни метра от покривна конструкция горяха в района на парк Росенец, край Бургас. Огънят е тръгнал от постройка в близост до бившата хижа на „Трансвагон“, собственост на бизнесмена Николай Вълканов. 

Мястото е известно като "морските сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В 11.40 часа е получен сигнал за задимяване в подпокривното пространство на вилата. Огънят е бил загасен от два противопожарни екипа с шестима огнеборци, съобщиха от пресцентъра на МВР в Бургас. Още две пожарни са доставяли допълнително количество вода за гасенето. 

Къщата, която се е запалила, е била построена за този сезон, а Доган се е намирал в нея. Той не е пострадал от пожара. Доган живее във вилата от началото на наложената социална изолация в средата на март, свързана с пандемията от коронавирус. Той не приемал никого и контактувал само по телефона, пише "24 часа".

Крайбрежната територия, на която се издига вилата, е продадена по времето на правителството на Иван Костов. Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас", купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. 

Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от "Стрейтлайн"за 1.7 млн. лв. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма "Хермес Солар" ООД. Неин мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин

Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът ѝ Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС, писа през 2016 г. в своя публикация сайтът "Бивол"

Facebook logo
Бъдете с нас и във