Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поискаха референдум за санирането

S 250 be7a2d18 7734 4b12 8d61 5bb646844594

От Движение "България на гражданите" (ДБГ), част от Реформаторския блок, предлагат ГЕРБ да инициира референдум, на който гражданите да решат дали да продължави държавната програма за саниране. Бившият премиер Бойко Борисов вчера каза, че ако хората не одобряват безплатното саниране, то с вота си на 26 март могат да го спрат.

"Отново закани и ултиматуми като на президентските избори? Политически коректно е ГЕРБ, които започнаха санирането, да инициират национален референдум дали то да продължи", коментира зам.-председателят на ДБГ и кандидат-депутат Димитър Танев. По думите му икономически е по-прагматично да се спести 1 милиард лева годишно, новият парламент да намали ДДС на 18% и този милиард да остане при хората и бизнеса.

"Всяко българско семейство е платило по 1000 лв. за санирането на едва 2000 блока от общо 700 000 панелни жилища в страната и ако трябва да бъдат санирани всички, ще са нужни още 30 години. Това саниране всъщност е държавна пирамида, при която последните плащат печалбата на първите", подчерта Танев.

Той добави, че винаги е бил критичен към програмата и целия й замисъл и изпълнение. По думите му санирането не е безплатно и разделя хората на такива, на които уж държавата (а всъщност всички останали) са им платили ремонтите, и другите, които ще трябва да чакат десетки години.

"Излишни са заплахите за спиране на санирането, защото всеки от тези хора, неживеещи в санирани блокове, не желаят с техните 1000 лв. да се санира чужд апартамент и държавата да им взима данъци, за да ги дава на корумпирани кметове да облагодетелстват приближени строителни фирми", каза още Танев.

Преди дни служебното правителство обяви, че спира сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Facebook logo
Бъдете с нас и във