Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подземни кантари в тол системата ще изчисляват теглото на камионите

Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото на преминаващите по платените пътища тежкотоварни превозни средства. Камери ще отчитат броя на осите, а датчици в пътното платно, чийто монтаж вече започна, ще изчисляват натоварването на ос на автомобилите. При претоварване електронната система автоматично ще ги регистрира като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи. Това обяви зам.-регионалният министър Николай Нанков след второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Нанков уточни, че монтажът на камерите, които ще следят трафика, трябва да приключи до 16 август, когато Националното тол управление ще започне техническата експлоатация на тол системата. Досега са изградени 80% от новите и са обновени 23 броя от съществуващите рамки.

Предстои да се определят тарифите, с които ще се изчислява на терен стойността на изминатото разстояние. Превозвачи предлагат тестова тарифа 12-14 ст./км за тежкотоварни автомобили над 12 т от категория Евро 06. Регионалното министерство остава на позиция за по-висока реална, не тестова тарифа. Николай Нанков подчерта, че ако изчисленията им са верни, може да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси. Ще бъде създадена експертна група с представители от транспортния бранш и Национално тол управление, която в оперативен порядък ще работи по темите за обхват и тарифи на тол системата. Окончателният размер ще бъде приет след анализ с решение на Министерския съвет.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабджиев заяви, че браншът предлага отстъпки за тежкотоварните автомобили, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или чуждестранни. Нанков се съгласи и допълни, че се обсъжда тежкотоварни превозни средства, които имат изминати повече от 10 хил. километра на месец, да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км – 10%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във