Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Подпорният хотел" в Алепу си намери нов почитател

Вълненията около така наречения подпорен хотел в местността Алепу не спират и едва ли скоро ще спрат. В края на великденските празници на протест край него този път се събраха активисти на ГЕРБ от Приморско и Бургас. Изтъкнатият повод стоеше малко наивно - новото политическо мнозинство набързо се опитвало да придобие спорния строеж с подставени лица (брат на активист на формацията на Мая Манолова) и да го довърши. Наивно, защото цялата история бе забъркана при досегашната власт и при искрено желание от нейна страна този казус отдавна можеше да бъде решен.

А иначе времето, когато властта се търкаля по земята, но никой не посяга към нея, със сигурност е подходящо за реализацията на мераците на неслучайни местни фигури. Точно в такъв момент собственикът на един от най-скандалните градежи на брега на морето реши да се отърве от него. Става дума за „Главболгарстрой холдинг“ АД, който притежаваше 100% от акциите на носителя на правото на строеж - „ГБС Турс“ ЕАД. Ако съдим по джирото, вписано в Търговския регистър на 28 април, всичките 400 акции на дъщерното дружество с номинал 1000 лв. са прехвърлени на общинския съветник от Приморско - Стоян Василев, брат на Здравко Василев - трети в листата на „Изправи се! Мутри, вън!“ в Бургас, като фирмата вече е и с ново име - „Блек сий фемили резидънс“.

Очевидно

новият инвеститор не се притеснява от хаоса

около подпорната стена в Алепу, превърнала се в хотел, която миналото лято създаде големи главоболия на предишния си собственик. Веднага след сделката Стоян Василев публично обяви, че ще търси законен и приемлив за обществото начин да завърши обекта. И тъй като съдебните дела по неговото спиране все още не са приключили, той е с намерението да използва това време за срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, и най-вече - с еколозите и природозащитниците.

Въпреки че административният съд обяви строежа на подпорната стена на Алепу за незаконен, Василев е категоричен, че всички действия са извършени съгласно закона - според одобрени и влезли в сила проекти. Според него първият етап - изграждането на укрепително съоръжение, е било наложително и ключово за спирането на свлачище, представляващо опасност за съществуващия път, плажа, здравето на хората, а също така и за пречиствателната станция в съседство, чиято повреда би довела до екологична катастрофа в залива „Дюни“.

Ще припомним, че строителството на съоръжението в Алепу за укрепване на свлачище над т.нар. Шофьорски плаж започна в края на 2018 година. През лятото на 2020-та обаче избухна сериозен скандал, след като от снимки в социалните мрежи се видя, че строежът на първа линия на морето не прилича много на подпорна стена, а по-скоро на конструкция на четириетажна сграда, вдигната от бетон.

През февруари тази година Административният съд в Бургас

обяви за нищожно разрешението за строеж,

издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“, но определението му не е окончателно и може би това дава основание на новия инвеститор в обекта да не се притеснява особено.

Впрочем в публикацията си „Казусът Алепу: Между комедия от грешки и много шум за нищо“ „БАНКЕРЪ“ още през юни 2020-та се усъмни в резултата от шумно прокламираната и тържествено обявена декларация на държавното обвинение, че случаят ще бъде разнищен докрай. Не бяхме особено доверчиви и към приказките на премиера Бойко Борисов, че скандалният градеж щял да остане „..прекрасно местообитание за птички“.

И очевидно сме били прави, тъй като, въпреки очевидната картинка с „брегоукрепващото съоръжение“, на българската прокуратура й трябваха девет месеца, за да стигне едва сега, в края на февруари, до решението да протестира разрешителното за строежа. Съдът обаче едва ли ще бъде твърде респектиран от това измъчено решение на държавното обвинение, тъй като самото разрешително е получено на основание на положителното становище на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - факт, който не може да се пренебрегне с лека ръка.  

Има и други обстоятелства, които вероятно ще бъдат удобно употребени от защитниците на проекта. Още преди години депутатите на ГЕРБ заложиха (едва ли случайно) в Закона за устройство на територията (ЗУТ) разпоредби с двойно дъно, с които развързаха ръцете на общинските администрации, оставяйки ги да се вихрят, където и както намерят за добре. Особено при обслужването на галениците и хранениците на властта. Крайният резултат от това нормотворчество е, че кой, каквото ще да прави по места, държавата никога няма да има полезен ход.

В Алепу се е работило по

изпипана схема с привидна законност

още с първоначалното придобиване на терените на първа линия, които до 2005 г. са били собственост на община Созопол и на книга са се водили... изоставени ниви. Именно кметството апортира  29.171 декара в „Алепу Вилидж” АД и придобива 34% от капитала на дружеството, защото „изоставените ниви” са оценени на смешните 1.225 млн. лева. Тоест - по 42 лв. за квадратен метър. Другите 66% от капитала са собственост на бъдещия инвеститор  „Черноморска лизингова компания“ ЕООД.

През 2007 г., когато на власт идва добре известният градоначалник Панайот Рейзи (на „подвизите” му „БАНКЕРЪ” е посветил не една и две вестникарски страници), община Созопол продава на „Алепу Вилидж” АД и различни идеални части от четири съседни имота - за „дооформяне“ на терена, срещу сумата от 1.369 млн. лева. По този начин капиталът на дружеството е увеличен, но общината губи блокиращата си квота от 34%, т.е. решаващия си глас в общото събрание на акционерите.

И резултатът не закъснява.

На 15 юли 2008-а „Черноморска лизингова компания” ЕООД предлага на созополския „парламент” да изкупи общинския дял в „Алепу Вилидж” на цена от  500 000 евро. Изведнъж обаче на хоризонта се появява офшорката от Белийз „Новастар холдинг”, която изкупува общинските проценти. И така до 2018 г., когато „Алепу Вилидж” АД - с надлежно написан и вписан в регистрите нотариален акт – учредява право на строеж  в полза на „ГБС - ТУРС” АД върху единия от поземлените си имоти. По-точно върху онези 7423 кв. м., върху които днес се издига „подпорният хотел”.

Е, нещата вече са в ръцете на общинския съветник Стоян Василев, който едва ли би хвърлил 400 хил. лв., за да опази природата в Алепу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във