Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписват анекса за увеличението на цените на клиничните пътеки

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан анексът към Националния рамков договор, с който да бъдат увеличени цените на всички клинични пътеки с по 20 лв.

Според анекса най-голямо ще бъде увеличението на клинична пътека 104 за диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални инфекции, протичащи остро и с усложнения. Това е една от пътеките, по която се лекува COVID-19, а цената за лечението на пациентите ще скочи двойно от 618 лв. на 1200 лв. 

Корекцията на цената на клиничната пътека за коронавирус се наложи заради необходимостта финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи и да се укрепи готовността и да се подобри дейността на инфекциозните отделения.

С анекса се разделя на две пътеката "Раждане" - за нормално и чрез цезарoво сечение, като цената за нормално раждане е по-висока. Целта е да бъде преодоляна тенденцията за увеличаване на ражданията чрез цезарово сечение.

Само преди няколко дни сдруженията на общинските болници и областните многопрофилни болници за активно лечение, както и Българска болнична асоциация  поискаха от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 10% увеличение на цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури, както и изплащане на надлимитната дейност от 2015 г. насам с част от спестените заради коронавируса средства.

Лечебните заведения предупреждават, че при сегашните темпове на развитие на епидемията дисбалансите в дейността им през месеците до края на годината ще се запази, а при определени обстоятелства може и да се задълбочи.

Според болничните асоциации икономиите в бюджета на НЗОК в момента достигат 200 млн. лева, а до края на годината ще станат и повече. С тези пари може да се осъществи диференцирано повишаване цените на болничните медицински дейности като недооценените такива бъдат повишени с по-висок процент от тези с високи цени.

Болниците искат и да могат да прехвърлят икономиите на средства, направени след въвеждането на извънредното положение, до края на ноември.

Болниците припомнят, че общият размер на неразплатената надлимитна дейност от 2015 г. до днес е над 150 млн. лева. Като се включат лихвите, сумата надвишава 200 млн. лева.

Срещите между партньорите продължават, а целта е договореното в документа да съдържа такива параметри, които да гарантират пълноценното опазване здравето и живота на гражданите на България и финансовата устойчивост на системата. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във