Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписваме Програма за съвместни действия в областта на туризма с Гърция

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на туризма на Република Гърция Хари Теохарис ще подпишат Програма за съвместни действия в областта на туризма в София, съобщиха от пресцентъра на туристическото министерство.

Министър Теохарис пристига на работно посещение в България по покана на министър Ангелкова. Споразумението е за периода 2020-2022 година и цели продължение на доброто сътрудничество в туризма между двете страни. Документът предвижда конкретни инициативи за сътрудничество и развитие на отрасъла.

След подписването двамата министри ще дадат брифинг за представители на медиите.

В периода между януари и септември миналата година България е посетена от 892 351 гръцки граждани, което представлява ръст от 4.7% в сравнение със същия период на 2018-а. Южната ни съседка пък е приела 1 197 259 български туристи, като броят им се повишава с 5% на годишна база. Гърция заема второ място след Румъния по брой посещения в България и второ място след Турция по брой посещения в чужбина.

Подписаният през юни 1995 г. и одобрен през май 1998 г. от правителството на България Договор за сътрудничество в областта на туризма между двете страни създава предпоставки за разширяване на специализирания туризъм и активизиране на индивидуалния, реализация на инвестиции в туристически обекти. В него се предвижда и възможност за участие на кипърски дружества в управлението, реновацията и експлоатацията на български туристически обекти и съвместна подготовка на кадри в областта на туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във