Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписваме Меморандум за сътрудничество с китайската провинция Хайнан

Меморандум за сътрудничество в областта на икономиката с китайската провинция Хайнан ще бъде подписан тези дни, съобщиха от Министерството на икономиката. Това стана ясно след срещата в петък на министър Емил Караниколов и г-н Сяо Дзие, председател на Асоциацията на Хайнан за приятелство с други страни. На срещата присъства и Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн - посланик на Китай в страната.

Министър Караниколов изтъкна задоволството си от отличните икономически взаимоотношения между България и Китай и рекордния стокообмен за миналата година, като изрази увереността си, че през 2019 г. търговските показатели между двете страни ще бъдат още по-добри. Той подчерта също така възможностите, които нашата страна може да предостави за инвестиции в индустриалните зони, високотехнологичните паркове и сътрудничество в научно-изследователската дейност.

От своя страна г-н Сяо Дзие представи политиката на централното китайско правителство за развитие на Хайнан, която е най-младата китайска провинция, като широкообхватна пилотна зона за свободна търговия, постепенно изграждайки „свободно търговско пристанище с китайски характеристики“. По негови думи по този начин Хайнан ще се утвърди като пилотна зона за задълбочаване на реформите и отваряне към света, пилотна национална екологична зона, международен туристически център и национална стратегическа зона за логистични услуги. Основните стълбове в развитието на Хайнан ще бъдат туризмът, модерните услуги и високо-технологичните индустрии.

Министър Караниколов получи покана за участие в Международния икономическия форум в Хайнан, който ще се проведе през март следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във