Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписаха за изграждане на завод за електромобили у нас

Снимка БНР

Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германския електромобилен клъстер Next.e.GO подписаха меморандум за изграждането на завод за електромобили в България. Инвестицията е за 140 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места.

Около фабриката ще бъде създадена индустриална зона за доставчици, където работните места би трябвало да достигнат 4000-5000.

Пет седмици са били нужни за уточняване на параметрите на споразумението и привличането в България на германския инвеститор. Въпросният автомобил ще се зарежда от обикновен контакт от електрическата мрежа и ще може да измине 240 километра с едно зареждане. Софтуерът на автомобила и частите ще се програмират и произвеждат в България. В София бяха представени прототипи на трите модификации на колата.

Министър Петков определи възможностите, които сделката ще даде за икономиката на страната:

"Ако беше поредната инвестиция в София, щях да съм щастлив, но може би не чак толкова! Ловеч има нужда от точно такъв производител на електроавтомобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч в индустриализацията по този начин, но в продукти на бъдещето. Очакват се 1000 работни места само от завода. Като включим всички доставчици, като включим продажбите на техните български производители към тях, това ще рефлектира към много повече хора".

"Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли", обясни Петков

Планирано е от халетата на новото производство да излизат по 30 000 броя коли всяка година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във