Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписаха договорите за строителство на два участъка от модернизацията на жп участък Елин Пелин-Костенец

Генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски е подписал договорите за строителство на два участъка, които са част от най-мащабния проект "Модернизация на жп участък Елин Пелин-Костенец", съобщиха от държавната компания.

Изпълнението на договорите за модернизация включва два основни етапа: изготвяне на технически и работни проекти и строителство.

Строителството на Обособена позиция 2 включва нови железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електро-захранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и 4 надлеза, 3 моста, 39 водостоци, както и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 м и отводнителни съоръжения. От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта за модернизация на Обособена позиция 2 са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ).

Стойността на договора за строителство е 113 609 830, 15 лева без ДДС, а негов изпълнител е „Евро път“ ДЗЗД, включващо фирмите: ВДХ АД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „Битумина ГмбХ – България“ ЕООД. Срокът за изпълнение е 48 месеца.

Строителството на Обособена позиция 3 включва нови железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електро-захранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени 8 еднотръбни тунела за двойна жп линия с приблизителна обща дължина 5478 м, 2 виадукти с приблизителна обща дължина 1005 м и 11 моста с приблизителна обща дължина 777.70 м., както и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 1066 м и отводнителни съоръжения. В обхвата на проекта за модернизация на Обособена позиция 3 е включена и спирка Немирово.

Стойността на договора за строителство е 394 525 074, 05 лева без ДДС, а негов изпълнител е консорциум  „Щрабаг Джи Пи Рейл 2017“ ДЗЗД, включващ следните фирми: „Страбаг АГ – клон България“, Страбаг Сп.з.о.о. – клон България“, Щрабак Рейл Гмбх“ и Джи пи Груп“ АД. Срокът за изпълнение е 64 месеца.

Строителството на жп участък Елин Пелин-Костенец, част от проект „Модернизация на жп линия София-Пловдив“ се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във