Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция

България и Гърция подписаха споразумение за данъчния режим по проекта за газовата връзка. Подписите си сложиха Теменужка Петкова и гръцкият ѝ колега – министърът на енергетиката и околната среда Константинос Хадзидакис.

В рамките на събитието бяха подписани и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на интерконектора: договорът за заем между Европейската инвестиционна банка, по силата на който финансовата институция отпуска 110 млн. евро за проекта, както и споразумения за пренос на газ с „Булгаргаз“ АД, ДЕПА и Едисон и други.  

Интерконекторът между България и Гърция е приоритетен проект не само за двете страни, но и за целия Европейски съюз. Осъществяването му е от ключово значение за разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Българското правителство е предоставило 110 млн. евро държавна гаранция за проекта, която ще бъде използвана за финансирането от страна на Европейската инвестиционна банка. Предоставени са 39 млн. евро от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и  45 млн. евро по механизма за свързване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във