Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОДПИСАХА ДОГОВОРА ЗА БОЯНА ФИЛМ БЕЗ ФАНФАРИ

Минорно и без фанфари. Това е най-краткото определение на атмосферата, в която стана подписване на договора за приватизация на 95% от капитала на Бояна филм на 24 януари. То беше предвидено за 15 часа, но започна с около 20 минути закъснение. Продавачът, в лицето на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов, не изглеждаше кой знае колко щастлив, а купувачът - управителят на Ню Имидж - България Дейвид Варод, беше уморен - явно от многото битки, през които премина за киноцентъра. За мен това ще е една от най-спорните сделки, които трябва да подпиша, заяви с каменно лице Тодор Николов, след като обясни, че няма никакви проблеми за парафирането на контракта. Той допълни, че най-важното след това ще бъде да се направи всичко необходимо условията, които са записани в договора, да бъдат спазени и като краен резултат България наистина да е едно от местата, в които се развива киноиндустрията. Дейвид Варод от Ню имидж кратко увери, че най-големият победител от подписването на този договор ще бъде българската киноиндустрия. Той не пропусна да отбележи обаче, че и неговата компания ще има изгода, като я постави на второ място сред печелившите.
Под пукота на светкавици Николов и Варод подписаха договора. Но след това го нямаше традиционното шампанско, с което всички шефове на АП досега поливаха успешните си и недотам успешни сделки през последните години. Може би и организаторите на церемонията споделят мнението на кинодейците, че приватизацията на Бояна филм е погребение на българската киноиндустрия. Те обаче не се появиха пред сградата на Агенцията за приватизация, за да протестират като за последно - явно усещат, че техните усилия няма да променят с нищо ситуацията.
В съзнание ли сте? Защитавате ли държавните интереси? Тези два въпроса на Нина Георгиева от Национално сдружение за граждански контрол към шефа на Агенцията за приватизация предизвикаха първоначално смут у присъстващите в залата, но отговорът: Ходя редовно на лекар, на Николов развесели аудиторията. На свой ред приватизатор номер едно попита къде е била Георгиева преди с протестите си...
Пред в.БАНКЕРЪ управителят на Ню Имидж Дейвид Варод заяви, че още през следващите няколко дни ще бъде докарана нова модерна звукова техника на стойност 2 млн. евро и ще бъде изградено изцяло ново звено за постпродукция на филмите. Компанията е предвидила в инвестиционния си план да изгради и 20 000 кв. м нови декори. След като влезе във владение, новият собственик няма да прекратява вече съществуващите договори за филми, а студентите от НАТФИЗ ще могат да ползват студията за учебните си проекти с преференции.
АП одобри проектодоговора с Ню Имидж за киноцентъра на 16 януари тази година. За 95% от капитала на дружеството Ню Имидж ще платят 12.224 млн. лв., а обещаните инвестиции са за 30.511 млн. лева. В капитала на дружеството са включени 302 декара земя в Бояна, 14 хил. кв. м сграден фонд, почивни бази, апартаменти и техника. През последните девет години дружеството беше на печалба - миналата година тя възлизаше на 192 хил. лева. По време на преговорите около сделката Министерството на културата направи промяна в предварителния договор, като задължиха купувача да запази предмета на дейност и да не продава терена, върху който се намира Бояна филм, за срок от 20 години. Ню Имидж прие условията, като заяви, че те не противоречат на плановете й за развитие на дружеството.
За да бъдат джиросани акциите на новия собственик, трябва да бъдат изпълнени две условия. Едното е теренът от 530 дка, който бе изваден от капитала на Киноцентъра и даден за владение на Министерството на културата, да бъде прехвърлен на държавното дружество Аудиовидео Орфей. Другото е да се ипотекира земята на студията, която става собственост на Ню Имидж, за 300 евро квадратния метър. Все още обаче не може да се каже кога реално новият собственик ще влезе във владение. Подписването на договора не променя нищо в собствеността на Киноцентъра, а също и в управлението му, тъй като миналата седмица членовете на съвета на директорите на Бояна филм оттеглиха оставките си.
Само ден след подписването на договора обаче депутатите от опозицията искаха тя да бъде спряна и почти успяха. В сряда в Народното събрание беше прокарано проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която да разгледа приватизацията на киноцентъра, а дотогава процедурата да бъде блокирана. Предложението беше внесено от депутати от Атака и беше подкрепено от ВМРО, ОДС и дори от Костадин Паскалев от БСП. От Ню Имидж не закъсняха със реакция и настояха парламентът да не се намесва. В четвъртък (26 януари) ръководството на парламентарната група на БСП реши, че преценката за законосъобразността на актовете на правителството е на Върховния административен съд, а не на Народното събрание и така с гласовете на социалистите, НДСВ и ДПС спирането на сделката беше отхвърлено. Единственият случай, в който по конституция законодателят може да се намесва, е по договори за държавни заеми, заяви от трибуната председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, а според председателя на парламента Георги Пирински, който също е от БСП, произнасяне на Народното събрание по въпроса за приватизацията на Бояна филм би било грубо нарушение на разделението на властите.
Въпреки отхвърлянето на решението от опозицията заявиха, че ще продължават да внасят проекта за създаване на временна комисия за разследване на приватизацията на Бояна филм. Но сделката вече е сключена и единственото нещо, което остава да бъде направено, е тя да бъде финализирана. Кога ще стане това зависи както от купувача, така и от продавача, които трябва да изпълнят своите ангажименти. Всяко забавяне от страна на АП или друга държавна институция или спирането на сделката ще доведат единствено до плащането на неустойки, които държавата ще трябва да извади от джоба на данъкоплатците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във