Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Подозрителен търг за ток разбуни работодателите

Подозрителен търг за електроенергия на „Топлофикация София“ накара едрия бизнес у нас да възроптае срещу подхода на общинското дружество. Търговците на електроенергия от Асоциация Свободен енергиен пазар сигнализираха първи, че дадена фирма е продала скъпа електроенергия на сегмент от независимата енергийна борса, който е предимно анонимен.

Съдейки по наличните данни на 16 юли е изтъргувана електроенергия на цена от 78,10 лв./МВтч с доставки в началото на зимния сезон. Цената е по-ниска спрямо търгуваните в момента нива. Според търговците при сделката продавачът е формирал пропуснати ползи за около 2 млн. лева. Няколко дни по-късно се разбра, че този продавач е „Топлофикация София“, а купувачът остава неясен.

Скандалът обаче се разрази след намесата на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според нейната експертна оценка директно причинените щети са за 2.2 млн.лв. – така излиза, че софийската топлофикация е

ощетила потребителите си с по около 5 лева.

Въпросната сделка стана причина асоциацията да внесе сигнал до главния прокурор. В него се потвърждава, че чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса анонимно за секунди е сключена сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември. "Имаме информация, че именно „Топлофикация София“ е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия", изтъкват работодателите.

Проверка по случая започна и Комисията за енергийно и водно регулиране, но резултатите от нея няма да бъдат оповестени на обществото.

От „Топлофикация София“ възразиха срещу нападките на бизнеса за извършена непрозрачна сделка. „Столичното дружество използва всичките три сегмента за търговия. Целта е чрез диверсификация да се постигне възможно най-висока продажна цена.

Постигнатата от „Топлофикация София“ ЕАД цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78,10 лв./МВтч. Тя е значително по-висока цена от тази, на която се търгува електроенергията в момента. Актуалните цени на електрическата енергия на БНЕБ за периода 01 – 15 юли показват, че средната продажна цена е 69.74 лева. В края на годината очакванията на експертите са за цени на електроенергията близки или по-ниски от тези, на които се търгува в момента“, обясниха от столичното парно.

От там се позоваха и на данни на Световната здравна организация, според които се очаква да последва нов бум на заразата от коронавирус, който ще бъде последван от спад в цените на тока. Затова ръководството смята, че е сключило добра сделка.

„Трябва да има уволнения и разследване на кражбата от „Топлофикация – София”. Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и в самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лева“, обясни пред Нова ТВ и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му цената е била занижена с близо 20 лева на МВтч.

„Това не можем да приемем, че е от незнание. Това си е нагла кражба. Абсолютно нагло присвояване на средства за секунди, пред очите на всички. Това е нещо, което не може да се скрие, не може да се замаже, Не може да се обясни с некомпетентност. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните”, категоричен бе Велев.

Той посочи, че КЕВР е определила референтна цена за базов товар 90 лева за целия 1-годишен програмен период. Което означава, че през зимата цените ще са над  100 лв./МВтч.

Работодателите поискаха и оставката на ръководството на „Топлофикация София“. От тяхно писмо до медиите се разбира, че

знаят кой е купувача на скъпия ток и че той е от Варна,

но не искат да го посочат публично. Затова пък в писмото си задават три конкретни въпроса:

„Вярно ли е, че собствеността на този търговец не може да се проследи поради това, че по веригата дружеството е собственост на различни юридически лица от чужбина, които се явяват компании майки една на друга? На кого са препродадени впоследствие количествата електроенергия, предмет на далаверата? Дали няма да се стигне до познати имена в сенчестите електроенергийни среди?“

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във