Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подобряваме позициите си в износа към трети страни през март

Ефектите от коронавируса губят донякъде сила при износа на стоки от България за трети страни. Например, през март експортът за тези държави нараства с 21.7 процента. Но все пак  между януари и март тази година износът на стоки от България за трети страни намалява, но само с 1% в сравнение със същия период на 2020-а и е на стойност 5.02 млрд. лева.

Няма промяна в групата на основните ни търговски партньори. Най-голям дял от износа ни отново е заминал за Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация. Към тях са заминали 55.9% от стоките, които сме изпратили към трети страни.

Впечатление прави, че има увеличение и в износа, и във вноса, с двата ни най-големи търговски партньори сред тези страни – Турция и Китай. Към тях се присъединява и Сърбия. Тази ситуация запазва отрицателното търговска салдо на България в стокообмена с тези страни.

Българските фирми са изнесли към

Турция

Стаки за 1.04 млрд. лева, което е ръст от 8.6% на годишна база. В същото време вносът нараства с 23.4% до 1.23 млрд. лева. Южната ни съседка е единствената, с която имаме търговия за над два милиарда лева. Присъствието на много турски фирми у нас си казва думата.

Но тази тенденция се подкрепя и от активното пътуване  на бизнесмени от Турция. Общо 17 306 човека от съседната страна са пътували през март до България със служебна цел.

С

Китай

статистиката отчита голям ръст на търговията и в двете посоки. Износът от азиатската страна расте с 36.3% и е на стойност  532.1 млн. лева. В същото време вносът се е увеличил с 22.9% до 923.4 млн. лева. Това е причината за отрицателния търговски баланс за България от 391.3 млн. лева.

Явно и нашата страна успява да се включи в процеса на ускоряващото се възстановяване на Китай от втората половина на миналата година. Може да се каже, че принос за това имат и българските фирми, които в последните месеци търсят и се възползват от всички възможност за участие в изложения и панаири в Поднебесната империя.

Двуцифрен е ръстът в износа ни и към

Сърбия.

С 11.4% повече български стоки са заминали за западната ни съседка, които са били на стойност 275.4 млн. лева. Само с 3.8% се увеличава вносът, който е за 320.8 млн. лева, но това е достатъчно, за да се запази отрицателното търговско салдо.

В основата на активните търговски връзки между двете страни е географската близост, сравнително лесното пътуване в Ковид обстановката и многото съвместни  фирми от двете страни на границата. Само през март 8051 сърби са пътували до България със служебна цел.

Повишение в износа има и към САЩ (+0.8%), а сривът на вноса – с 33.7%, е причината за положителното търговско салдо за България. Голям е броят на американските фирми, а и инвестиции, у нас, а 329 бизнесмени от далечната страна са пътували със служебна цел до страната ни.

По-висок е износът и към

Северна Македония -

с 9.5% до 217 млн. лева. Но вносът изостава с 4.3 на сто. Остават и надеждите за засилване на вноса, след като 6725 македонци са пътували до България със служебна цел през март.

Любопитен детайл е и това, че статистиката отбелязва ръст и в износа, и във вноса, от още няколко страни, които не са сред големите ни търговски партньори – Албания, Виетнам, Израел, Украйна и Швейцария.  

 

Значим е спадът в стокообмена с Обединеното кралство,

като причините са много – Брексит, Ковид-19, административните трудности след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

С 18.2% е спаднал износът ни, който е за 271.6 млн. лева. Вносът обаче е намалял с 33.3% до 128.8 млн. лева. А това запазва тенденцията за положителен търговски баланс за нашата страна.

Брексит помогна за откриване на нови фирми у нас, а 261 британци са пътували до България със служебна цел.

Продължава свиването на търговията и с Русия. Износът е намалял с 14.3%, а вносът - с 12.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във