Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подобрение на германските експортни очаквания в началото на 2021-а

Настроенията сред германските износители в индустриалния сектор се подобряват в началото на 2021 г., според проучване на икономическия институт Ifo.

През януари индексът на производствените експортни очаквания в Германия се е повишил до 6 пункта при само 1.9 пункта през декември.

Според анализаторите има основания за това. Вече има споразумение между ЕС и Обединеното кралство (Брекзит е в ход), ясни са вече резултатите от изборите за американски президент, започна кампанията по ваксиниране в световен мащаб - все събития, които дават основания за предпазлив оптимизъм в германския експортен сектор, отбелязват от Ifo институтът.

Производителите на компютри и електрическо оборудване очакват значително увеличение на износа. Предприятията в машиностроенето и химическата промишленост са уверени, че експортът ще расте.

Това пък дава основания и на 

българските фирми да очакват по-бързо възстановяване 

на бизнеса и износа. Все пак Германия е най-големият ни търговски партньор в Европа и очакванията са да издърпа нагоре и българската икономика, или поне отраслите, които са пряко свръзани с експорта към най-голямата европейска икономика. 

Въпреки мерките за предпазване от коронавирус, трудното придвижване между страните и свитите все още вериги за доставки, българският износ към Германия продължава да расте. Последните публични данни за периода януари - октомври миналата година показват, че експортът ни добавя още 1.1% към стойността си на годишна база и е в размер на 7.33 млрд. лева.  Вносът за този период и намалял - с 10.3%, а от Германия у нас са влезли стоки за 5.93 млрд. лева. 

Така се формира и положителното търговско салдо в полза на България, което в края на октомври е в размер на 1.39 млрд. лева. 

Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. По данни на БНБ към намалото на октомври миналата година преките инвестиции от Германия са в размер на 3.37 млрд. евро.

През 2019 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции от Германия в България е 108.6 млн. евро.

През първото тримесечие на 2020 г. вложенията на немски фирми у нас са за 43.1 млн. евро, през второто потокът е отрицателен - минус 8.8 млн. евро, а през третото тримесечие обемът на немските инвестиции е 96 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във