Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подновяват протестите срещу небостъргача на "Артекс"

Граждани от Инициативния комитет "Лозенец" подновяват протестите си срещу строежа на небостъргача "Златен век". В сряда (4 април) те отново ще поискат спиране на строителството и разрушаване на част от постройката, тъй като тя била незаконна. 

В позицията си от инициативния комитет поискаха и оставките на председателя на ДНСК Иван Несторов и на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.

"Физически ние искаме да се случи е да бъде спрян строежа и да бъде намалена, съгласно актуалните строителни изисквания с Общия устройствен план на София. По принцип те трябва да я съборят сградата, но ние сме съгласни да си остане просто до 26 метра, което е по план. Този едногодишен гратисен период, за който говори Здравков, е именно за това. Когато изтече подновяването, те имат 1 година да си преработят проекта, съгласно новите правила и да получат ново строително разрешение. Те не са го направили това нещо", коментира Никола Вапцаров от ИК "Лозенец". 

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова посочи, че ще изчака решението на компетентните органи преди да предприеме каквито и да било действия.

Строител на небостъргача "Златен век" е фирмата "Артекс". Той се намира до хотел "Маринела". Протестите срещу строежа започнаха преди две години, но постепенно утихнаха. Сега покрай скандалите с апартаменти на водещи политици, придобити от същата фирма, напрежението и недоволството отново изплуваха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във