Банкеръ Weekly

Новите министри

Подмяна без промяна

Рокадите в нисшия ешелон вече започнаха

Макар че на всяко правителство се дава гратисен период от 100 дни, за да свикне с обстановката и да покаже какво може, служебният кабинет няма да разполага с този комфорт. Новите министри трябва веднага да влязат в час, но за съжаление първите им стъпки не изглеждат особено обнадеждващи.


Наследникът на Добрев стъпи накриво

Знаете ли какво гласи най-популярният виц в Хасково тези дни? За да станеш министър на икономиката, трябва да си завършил местната езикова гимназия и да си пял в хора й. Причината - и бившият вече титуляр на ведомството Делян Добрев, и приемникът му Асен Василев пасват точно на описанието.


На първия определено му беше трудно да свикне с отговорностите, които носи, а в първото си изказване като министър Василев показа, че също още няма ясна представа какво го чака. Като основни три задачи, които трябва да реши, той очерта приключването на започналите проверки в електроразпределителните дружества, извършването на международен одит и започване на дебат за решаване на проблемите в енергетиката. Като изключим откровения популизъм в тези думи, целите, които си поставя възпитаникът на Харвард със специализации по бизнес администрация и право, са твърде обтекаеми.


Проверките в ЕРП-тата ги прави прокуратурата и тя ще се произнесе има ли нарушения. Международният одит също е нонсенс, тъй като досега годишните финансови отчети на Българския енергиен холдинг и НЕК се заверяват от най-големите световнопризнати одитори. Което не пречи и двете дружества да продължават да са истински черни дупки и в тях да изчезват милиони левове. Колкото до дебата за решаване на проблемите в енергетиката, такива сме слушали много през годините, без особен резултат.


Според Василев най-бърз ефект върху икономиката ни може да има приключването на процедурите за енергийна ефективност в 250 държавни и общински сгради, което веднага ще налее 50 млн. лв. в малките и средните фирми, занимаващи се с изработка на дограми, изолация и т.н. Той изтъкна, че със средства от европейските фондове трябва да се помогне на бизнеса да стане по-умен и по-продуктивен. Пътят към добрата икономика и високите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация или пък връщане към плановата икономика, отбеляза служебният министър. По думите му най-важното е държавата да не пречи, а да е координатор между фирмите, европейските програми и администрацията. И всички правителствени гишета да се заменят с ПОС-терминали...


За хората, с който ще работи, хасковлията бе лаконичен: Тепърва предстои да се запозная с екипа, текущите дейности и проблемите, които ще продължаваме да решаваме, надграждайки. Но само ден по-късно оставката си подаде заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. По този повод Василев заяви: Няма да правя структурни промени в МИЕТ. Никога не съм говорил, че няма да има ресорен заместник-министър за туризма.


Другият заместник - Евгения Харитонова, пък още в края на миналата седмица светкавично бе сложена за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, след като се разбра, че Юлиана Иванова нещо не може да си намери дипломата за висше образование. Иначе, за връзките на Асен Василев с обществеността ще отговаря доскорошният глас на Симеон Дянков - Бетина Жотева. Предстои в близките дни новият министър да обяви и останалите попълнения на екипа си.


Завръщането на Захариева

nbsp;


Трусове в Министерството на регионалното развитие няма как да очакваме, тъй като докато Росен Плевнелиев бе министър, Екатерина Захариева бе сред заместниците му. Познавам дейността на министерството, екипа и ми остава само да се запозная по-подробно със случилото се през тази една година. Работата няма да се забави и с ден, обясни самата тя при получаването на ключовете от Лиляна Павлова. Като основни приоритети Захариева посочи ежедневното наблюдение върху големите инфраструктурни проекти по оперативна програма Транспорт и най-вече завършването на магистрала Тракия, запазване на темповете по усвояването на парите от оперативна програма Регионално развитие и продължаване на договарянето за новата оперативна програма, работата на Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване, свързана с отпечатването и предаването на избирателните списъци.


Особено внимание ще се обърне на създаването на единна програма за енергийна ефективност, обхващаща жилищните и обществените сгради, малките и средните предприятия. Целта на служебния кабинет ще е този модел да се запази и при следващото правителство, тъй като сега енергийната ефективност е разпръсната между три министерства и няколко агенции.


Екатерина Захариева декларира, че няма да сменя шефовете на дирекции, както и на агенциите към повереното й ведомство и ще разчита главният секретар на министерството Галина Тодорова да остане на поста си. По мое мнение те (б.а. - главните секретари) би трябвало да са безпартийни, да са тези, които осъществяват прехода между две правителства, независимо как са назначени,посочи тя. Единствената промяна ще е в назначаването на нов началник на кабинета.


Захариева е юрист по образование , възпитаничка на Пловдивския университет Паисий Хилендарски. Преди да стане главен секретар на президента Росен Плевнелиев и заместник-министър на регионалното развитие, е работила и в Министерството на околната среда и водите като директор на дирекция Правно-нормативно и административно обслужване.


Без тайни и скандали

nbsp;


Очевидно няма скоро да излезем от батака, в който ни вкара Нона Караджова. Още при встъпването в длъжност нейният наследник в екоминистерството Юлиан Попов побърза да заяви, че не възнамерява да разкрива никакви тайни и скандални документи, дори и такива наистина да има. По принцип само това е достатъчно веднага да бъде махнат от служебния кабинет, но къде ти. Той дори похвали Караджова и помощниците й за прозрачната и открита работа. Отгоре на всичко обяви, че ще разчита и на досегашния политически екип на ведомството, в който влизат заместник-министрите Евдокия Манева и Ивелина Василева.


Общо взето, първите изявления на Попов навяват на мисълта, че не гори от желание за промени. Щял да се бори за запазване на ефективното и стабилно функциониране на институциите, което изобщо нямало да е трудна работа. Но истината е, че няма и как да очакваме кой знае какво от него, тъй като проблемите в екологията са огромни и не могат да бъдат решени за месец-два. А и Юлиан Попов от близо 20 години живее в Лондон и е доста далеч от липсващите пречиствателни станции у нас, мръсния въздух, сметищата... Освен това е по-скоро журналист и писател, отколкото администратор. Магистър по литература е от Софийския университет, работил е като съветник по въпросите на образованието за Европейската комисия, бил е стратегически съветник на ректора на Open University, ръководил е и е оценявал проекти в областта на образованието и управленското и професионалното развитие. Попов е и един от основателите и пръв изпълнителен директор на Нов български университет. Автор е на книгата Английска България или Швейцария на Балканите, която е издадена от Ciela, и е дългогодишен автор на вестниците Дневник и Капитал на Иво Прокопиев. В публичното пространство се появи също така информация, че Юлиан Попов е член на Консервативната партия във Великобритания, при все че президентът Росен Плевнелиев представи министрите като безпартийни.


Скромно, но от сърце

nbsp;


При предаването на поста за управлението на парите от ЕС снимки и изказвания въобще нямаше. Томислав Дончев провел дълъг разговор на четири очи с наследничката си Илияна Цанова, за да й обясни каква е ситуацията и какви са възможностите оттук нататък. И толкова. По всяка вероятност Цанова ще разчита на подкрепа от Дончев през следващите месеци, тъй като именно сега се уточняват новите оперативни програми и се защитават проектите пред Брюксел, а за тази работа се иска изключително добра подготовка.


Илияна Цанова е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет Джордж Вашингтон в САЩ. От 2001-а до 2003-а е работила в одиторския отдел на Делойт-България, а след това в Европейската банка за възстановяване и развитие. До 2006-а структурира и управлява инвестиционни проекти на институцията в областта на водния сектор, железопътния и обществения транспорт, както и публично-частни партньорства. По-късно преминава в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер в отдел Общинска инфраструктура и околна среда. Има опит в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия.


Оптимистът без визия

nbsp;


С оптимизъм, но без особена визия в креслото на досегашния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски седна заместникът му Кристиян Кръстев. Същият Кръстев само преди три месеца замени подалия оставка заместник-министър Камен Кичев и още в първите часове като пръв началник очерта като по учебник основните си приоритети през следващите два месеца на служебното правителство.


По всичко изглежда, че най-сериозната му задача ще е проточилото се раздържавяване на БДЖ Товарни превози. Ако се стигне до приватизацията - заяви той - то цената ще е адекватна на пазарната, но не по-ниска от разписаната от Агенцията за приватизация. Кръстев обеща да не спира и нито един от започнатите проекти от предшественика му Ивайло Московски, така че всичко да се движи на максимални обороти. Рокади в структурата на ведомството също нямало да има. Това щяло само да предизвика смут в администрацията, която трябва да направи плавен и спокоен преход към изборите. Познавайки системата, бих апелирал към колегите да работят спокойно и да не се притесняват, подчерта новоизпеченият министър.


Кристиян Кръстев ще има двама заместници. Мястото си на тази позиция ще запази Валери Борисов, който отговаряше за въвеждането на електронното правителство и информационните технологии. Второто му предложение е за жена, която работи в транспортното министерство, но името й засега остава в тайна.


Майсторът на публичните изяви

В типичния си стил земеделският министър Мирослав Найденов сдаде властта на проф. Иван Станков. С питка и мед той му заръча да внимава какво подписва, за да си няма проблеми след това. Найденов подари на ректора на Тракийския университет в Стара Загора и няколко химикалки, като му обясни, че в земеделското министерство се подписват най-много документи и най-вероятно те ще му стигнат само за една седмица.


Не по-малко бяха емоциите и около съдбата на заместник-министрите. След като на 13 март Светлана Боянова и Цветан Димитров обявиха, че ще напуснат, ден по-късно проф. Станков запази Боянова, чието име нашумя най-вече около скандалите със застрояването на дюните между Несебър и Равда. Както се казва, стана истинско шоуто, в което обаче незавидното състояние на земеделието не намери много място.


Донякъде изненадващо Иван Станков призна, че в сектора има много нерешени проблеми. Намеренията му са да работи приоритетно по писаната от него стратегия за животновъдството. Смятам да положа максимални усилия за това, особено за месодайното, млечното, високопланинското животновъдство. Могат да се разработят поне постановките. Ще започнем преговори за възстановяване на генофонда и със снабдяване на животни отвън, каза новият земеделски министър.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Див популизъм бликна от е-министъра ВасилевВъвеждането на електронното правителство няма да доведе до съкращаване на персонал от администрацията. Разбираем е първоначалният уплах от това, че компютрите ще заместят хората. От досегашния ми опит обаче знам, че въвеждането им улеснява работата на служителите, каза в първите си изявления служебният министър Роман Василев, който ще отговаря само и единствено за развитието на електронното правителство.Интересно дали наистина е толкова зле подготвен, или просто се опитва да спечели благоразположението на близо 100 хиляди чиновници? Как въвеждането на електронните услуги няма да доведе до съкращаване на администрацията? Та нали това е една от основните цели на е-управлението. С възможността онлайн да се подават и издават документи, да се правят справки и т.н. необходимостта от хиляди служители зад гишетата в институциите моментално ще отпадне. Няма друг начин държавата да се отърве от тромавата бюрократична машина, но може би визията на Роман Василев е по-различна.Всъщност единственото, което той може да свърши като служебен министър, е да разпише плана за въвеждането на електронното правителство. Не че сега си нямаме цялостна стратегия, но планът е нещо по-конкретно. И още, Василев щял да се опита да обобщи колко пари са похарчени досега в тази насока. Безспорно това е въпрос с повишена трудност, чийто отговор едва ли ще чуем. Различни сметки показват, че през последните 10-12 години за компютризирането на администрацията са похарчени около 1 млрд. лв., а резултатите са видни за всички.Друго от Роман Василев, който досега бе директор на българския развоен център на американската компания Johnson Controls Electronics, просто не може да очакваме. А и е-правителството е само малка част от цялостния проект за електронно управление, който Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще продължи да ръководи.


Facebook logo
Бъдете с нас и във