Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подкрепата на икономиката с 200 млрд. евро ще ускори инфлацията в Германия

Опитите на германските власти да поддържат икономиката на Германия чрез отделянето на 200 милиарда евро от бюджета само ще ускорят покачването на цените. За това пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

„Бундестагът възнамерява да отдели 200 милиарда евро за подкрепа на икономическия сектор. Но, огромната маса необезпечени пари само ще провокира допълнително покачване на цените “, отбелязва изданието.

Според анализа, ако Германия отдели такъв обем средства, тя може да загуби способността си да обслужва ефективно дълга си. В същото време подобна икономическа политика ще доведе само до обезценяване на валутата.

Авторите на статията добавят, че германските власти правят всичко възможно, за да успокоят населението на страната. Никой обаче не оцени цялостното въздействие на подобни мерки върху развитието на ситуацията.

На 13 октомври Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) съобщи, че темпът на инфлация в Германия се е ускорил значително на годишна база и е достигнал рекордно ниво от 10% през септември.

Преди това анализаторите на Destatis предоставиха данни, според които оборотът на търговията на дребно в страната през август 2022 г. е намалял с 1.3% спрямо юли. Спад в покупателната активност е отчетен в хранителния сегмент (-1.7%) и в областта на онлайн продажбите (-7%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във