Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подготвят се алтернативни туристически маршрути, извън претоварените зони

Лятото се очаква да има алтернативни туристически маршрути, които да избягват претоварените туристически зони. Това съобщи министърът на туризма Марияна Николова. Тя се срещна с турския си колега Мехмет Ерсой, който е у нас за третата сесия на смесения българо-турски комитет по туризъм.

Настоящата година се очертава да бъде втората най-непредсказуема и предизвикателна година в туризма след 2020 година, каза Марияна Николова. "В бъдеще можем да видим популярността на дестинацията да бъде продиктувана от това колко добре съответната държава или регион контролира вируса", посочи тя.

Тези очаквания на туристите ще повлияят на начина, по който хората пътуват до и в рамките на дадена дестинация. Пътуванията с цел туризъм през миналата година в България от турски граждани са били близо 300 000, като на лице е спад от 50% спрямо 2019 като ефект от пандемията, каза Марияна Николова.

"В настоящите условия е много важно ние да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи в Република България".

България е на второ място като източник на туристи, посетили Турция, посочи турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой.

В рамките на третата сесия на смесения българо-турски комитет по туризъм двете страни полагат усилия трафикът на туристи да се върне на същите нива от преди пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във