Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОДГОТВЯТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ

Съветите на директорите на още девет дружества от системата на Булгартабак бяха променени в сряда и четвъртък (28 и 29 декември). Това са шефовете на Асеновград - БТ, Плевен - БТ, Слънце - Стара Загора - БТ, Хасково - БТ, Гоце Делчев-БТ, Дупница-БТ, Кърджали-БТ, Пазарджик-БТ и Шумен-БТ.
Преди тях бяха извършени смени в ръководствата на София-БТ и Благоевград-БТ (вторник, 27 декември). За председател на управителния съвет на софийското дружество беше избран Иван Биларев, който е и член на управителния съвет на Булгартабак Холдинг, а членове са Румен Порожанов, който е директор на дирекция Обща специализирана администрация в Министерството на финансите. Място в новия управителен съвет е намерил и Красимир Петров, който е бил изпълнителен директор на Плевен-БТ. Представителят на ДПС в управляващия орган е Теньо Делчев, а Валентин Иванов е заместник-министър на икономиката и енергетиката. За изпълнителен директор на дружеството беше избран Красимир Петров, който заема мястото на Славян Стоичков. Софийското дружество е създадено през 1993 г. и произвежда цигари в твърда опаковка, като в нея работят пет линии за производство и опаковане на цигари.
На мястото на избрания за изпълнителен директор в Булгартабак Холдинг бивш изпълнителен директор на Благоевград-БТ Христо Лачев е назначен Петър Папучаров. Досегашният председател на управителния съвет Асен Шехов запазва мястото си в дружеството, а негов заместник-председател става Катя Николова, която е член на изпълнителното бюро на БСП. Членове на съвета остават Петър Папучаров, Валентин Груев - директор на дирекция Индустриални отношения, несъстоятелност и реституция в Министерството на икономиката и енергетиката, Росен Асенов - главен секретар на Министерството на финансите, и Георги Пашалиев, който е представител на частния бизнес. Дружеството в Благоевград произвежда едни от най-масовите цигари в България - Victory, Prestige, GD и Мелник.
Според запознати промените в дружествата от системата на Булгартабак Холдинг се правят с цел подготвянето на приватизацията на предприятията, която може да започне след средата на 2006 година. Първият вариант за раздържавяването на Булгартабак е да се пуснат за продажба всички дружества от холдинга с ясното съзнание, че някои от тях може да бъдат купени от компании, които нямат интерес към тютюнопроизводствените мощности. Другата възможност е да бъдат предложени за продажба само онези дружества, към които инвеститорите вече са проявили интерес. Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора ще се приватизират отделно от останалите дружества, за които ще се прилага чисто пазарен механизъм. При третия вариант се предлага да се приватизират четири цигарени фабрики и две манипулационни, а останалите дружества да се съхранят заради социалния ефект и за да бъдат евентуално продадени на по-късен етап, включително и през фондовата борса, където се търгуват част от акциите на тютюневия холдинг.
Към приватизацията на дружествата са заявили интерес и големи инвеститори, но сред тях не е предишният кандидат-купувач Бритиш Американ Тобако. В началото на годината държавата бе пред сключване на договор за продажбата на трите цигарени фабрики в София, Пловдив и Благоевград с БАТ за 200 млн. евро, но след дебатите в парламента сделката бе спряна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във