Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подготвя се спешно преструктуриране на "Топлофикация София"

Според министъра на енергетиката Александър Николов „Топлофикация София" трябва да бъде преструктурирана максимално бързо. Това той каза при изслушване по време на съвместно заседание на енергийната и финансовата комисия към Народното събрание. Заедно с финансовия министър Асен Василев участваха в дискусията за оказване на помощ за индустрията за скъпия ток.

Общинското дружество отдавна е във фактически фалит и затова се подготвят мерки за стабилизирането му, обясни Асен Василев. "Целият български народ плаща парното на София и то лошото управление на парното на София“, категоричен бе финансовият министър. Все пак по един от големите проблеми за дружеството – с несъбрани задължения от клиенти, има напредък. Докато през 2013 година събираемостта на сметките за ползвани услуги е била 60%, то днес тя вече е 93 на сто.

Въпреки трудното финансово състояние, "Топлофикация София" все пак е дружество от ключово значение за българската енергийна система. Това налага да се вземат мерки за неговото оздравяване, категорични са двамата министри. Според Василев проблемът е структурен. През този зимен сезон ще бъдат отпуснати финансови средства, за да може топлофикацията да работи. След това обаче трябва да се действа решително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във