Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подготвя се ново поскъпване на природния газ

Държавният доставчик "Булгаргаз" прогнозира поредно поскъпване на природния газ през август. Прогнозната цена, обявена от дружеството, е 48.42 лв./MWh.

От доставчикът поясняват, че в цената не са включени цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Както и че прогнозната цена на газа отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива към 10 юни 2021 година

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на синьото гориво за август ще бъде депозирано в КЕВР на 1 август, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 юли 2021 г., казват още от "Булгаргаз".

Преди десетина дни КЕВР утвърди цена на газа от 1 юни 45.27 лв./MWh. За май месец тя беше 37.71 лв./MWh, т.е. увеличението е с 20 процента. От енергийният регулатор подчертаха, че цените на топлата вода и тока през юни няма де се променят.

Според КЕВР увеличената цена на природния газ за юни е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазари.

По-високи цени на парното и топлата вода за потребителите се очакват от 1 юли.

Служебният зам.-министър на енергетиката Александър Николов заяви, че цените на тока и парното ще се увеличат през това лято, заради големите загуби в сектора.

По думите му поскъпването на тока за бита е неизбежно.

"Проблемът не е, че всички плащаме, а че ще продължим да плащаме повече, защото системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат", заяви Александър Николов.

Подобна е ситуацията и в най-голямата топлофикация у нас - столичната, каза Николов.

"Топлофикация София" продължава да задлъжнява, тя е основният клиент на "Булгаргаз", активът, който е необходим, за да получават софиянци парно и газ, за да падне цената, трябва управляването и закупуването на въглеродни емисии да е дългосрочно, в момента финансовото състояние не позволява дори приватизация на дружеството", заяви ресорният зам.-министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във