Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подготвя се намаляване на ДДС за доставките на ток и природен газ

Служебното правителство подготвя намаляване на ДДС ставката за доставките на електроенергия и природен газ. 

"Със свое решение правителството одобри доклад на министъра на финансите за техническо подготвяне на искане за провеждане на консултация на страната ни с Комитета по ДДС към Европейската комисия за прилагане на намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ", съобщи правителствената пресслужба в сряда (8 декември)

От "Дондуков 1" уточняват, че държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление.

"В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията", обяви по-рано служебният енергиен министър Андрей Живков пред БТА.

Според Живков намаляването на ДДС за електроенергията ще има позитивен ефект върху цените. От думите му стана ясно, че мярката трябва да бъде одобрена и от парламента.

Досега се знае, че Чехия е отменила данъка добавена стойност при продажбите на енергия. Мярката е в сила през ноември и декември, като е поискано и одобрение от ЕК данъкът да се запази на 0% и през цялата 2022 година. Облекчението струва на чешката хазна около 78.5 милиона евро на месец.

Намаляването на ДДС е една от мерките в инструментариума на Европейската комисия срещу високите цени на енергията на Стария континент. Краткосрочните мерки, одобрени от ЕК, дават възможност за раздаване на ваучери за енергийно бедни домакинства, предоставяне на държавна помощ за бизнеса и временно намаляване на данъци, свързани с производството и доставка на енергия. Комисията ще подкрепи също държавните инвестиции във възобновяеми източници и в проекти за енергийна ефективност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във