Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Подготвя се двустранен туристически форум България-Украйна

Украйна е важен туристически пазар и партньор за България. През 2019 г. страната се нарежда на шесто място от всички държави по брой туристически посещения  у нас - над 471 000 са посетили България с туристическа цел, което е увеличение с 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните десет години. Това е отбелязала министър Стела Балтова на среща с Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна.

Българският министър на туризма е посочил, че от 2018 година насам са проведени две комуникационни кампании, насочени към пазар Украйна, като втората все още продължава до септември 2021-а.

Министър Балтова и Марияна Олескив са обсъдили и започването на редовни сесии на съвместната работна група в туризма. България може да бъде домакин на първата присъствена сесия, ако епидемичната ситуация го позволява. Ако пък не е възможно, двете са се съгласили сесията ще бъде организирана онлайн. Подновено е било и предложението за организиране на двустранен туристически форум в България.

В разговора с председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна е била обсъдена и ситуацията със затрудненото транзитно преминаване на украински туристи през Румъния. Припомняме, че по-рано, в търсене на решение по казуса, министър Балтова обсъди този проблем и с румънския държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката Пол Ене.

Министър Балтова е отправила официална покана към Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна, да посети България. Двете са се договорили срещата да бъде проведена в следващите седмици, преди средата на месец юли.

 

Wizz Air ще е въздушен превозвач по линията Бургас-Киев-Бургас

Правителството е определило Wizz Air Hungary Ltd. за въздушен превозвач, който да оперира по международната въздушна линия Бургас-Киев-Бургас.

От компанията са заявили готовност да започнат редовни полети по линията от 11 юни тази година с три пъти седмично - понеделник, сряда и петък. Това би допринесло за увеличаване на пътникопотока, което създава условия и за подобряване на свързаността между България и Украйна.

Изборът на Wizz Air Hungary Ltd., като установен в България въздушен превозвач от държава членка на ЕС, е извършено в съответствие с двустранния международен договор, правото на ЕС и националните правни норми на България.

Трябва да отбележим и факта, че това би запазило и силното бизнес присъствие на гости от Украйна. Общо 3110 човека са пътували до България през април със служебна цел. За сравние, през март у нас бяха командировани 2985 украинци. Повишеният брой бизнес посещения сочат засилен интерес към търговия и инвестиции с български фирми.

Не бива да забравяме и факта, че Украйна е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във