Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОДБИРАТ ОЦЕНИТЕЛ ЗА НОВАТА АЕЦ

През седмицата изтече срокът за подаване на заявки за участие в открития конкурс за част от документите по изграждането на Белене, обявен от Агенцията за ядрено регулиране. Обществената поръчка включва повечето от проектите, необходими за строителството на атомната централа - от геотехнически аспекти и фондиране на площадката до мерки за осигуряване на радиационната защита.
По неофициална информация всички кандидатстващи компании отговарят на основното изискване - т.е. притежават сертификат ISO 9001:2002. Ограниченията обаче са доста сериозни - в процедурата не може да се включат лица, които са участвали в оценката на тръжните документи и в разработката на техническия проект на АЕЦ Белене. Не се допускат и фирми, свързани с проектанта, и такива, които имат пряк търговски, финансов и друг делови интерес от одобряването, утвърждаването и реализацията на атомната централа.
От регулатора обещаха да съобщят имената на победителите веднага, след като приключи работата на конкурсната комисия. Колкото до оценката на подадените заявки, тя ще е само от два компонента: 30% за предложената цена, а останалите 70% ще се формират от степента на съответствие с изискванията на техническа спецификация на възложителя. Макар тази формулировка да е твърде обтекаема, компаниите, които ще направят експертизата на документацията за АЕЦ Белене, трябва да имат международен авторитет, обясни за БАНКЕРЪ експерт от ядрения регулатор. По думите му руската Атомстройекспорт вече е подала във ведомството основната част от необходимата документация, като част от проектите били разработени съвместно с френската Арева и германската Сименс. Подадените у нас разработки са представени и в Европейската комисия, която също трябва да се произнесе по проекта Белене.
Междувременно заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев оповести, че страната ни не е поставяла срок на германската компания RWE за одобряване на акционерното споразумение за придобиване на 49% от проекта за строеж на Белене, но ще чака най-късно до пролетта на 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във