Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОД ШАПКАТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ШАМПИОН ВРИ И КИПИ

Планираният от правителството Български енергиен холдинг може да заработи най-рано в началото на следващата година, стана ясно през седмицата, след като консултантската компания Делойт България представи анализ за създаването на мегаструктурата. Според изложения пред медиите график от изготвянето на доклада с приложенията (който трябва да бъде внесен и одобрен от Министерския съвет) до получаването на регистрационната форма от търговския регистър ще са необходими поне 185 дни. Успоредно с това е необходимо НЕК, Булгаргаз Холдинг, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица-изток 2 и Мини Марица-изток да бъдат подготвени за консолидацията и трансформирането им, което също ще отнеме определено време.
На първия етап се предвижда създаването на финансов холдинг, който ще е 100% собственост на Министерството на икономиката и енергетиката. Той ще държи между 25 и 49 на сто от акциите на петте дружества. А какъв ще е точният процент, ще се разбере след анализ на Комисията за защита на конкуренцията за състоянието на енергийния пазар.
Компанията майка ще управлява останалите, но те ще запазят оперативната си независимост. Холдингът няма да им нарежда откъде да си купуват тоалетна хартия, а ще поставя стратегическите цели, обясни Ян Скварил, директор Управленско консултиране в Делойт България. Трудностите, които ще се наложи да бъдат преодолени обаче, съвсем не са малко. Най-сериозната е да не се получи дублиране на властовите центрове между самия холдинг и енергийното ведомство, което да разстрои работата на новата структура. Очаква се известно напрежение да предизвика и чисто корпоративният сблъсък между АЕЦ Козлодуй, комплекса Марица изток и НЕК. Експерти в бранша под сурдинка казват, че в обединението ще мерят сили
ядреното лоби и това на въглищарите
Но далеч по-обективните пречки ще са различията в нивата на заплащане между холдинга и дъщерните компании, съвпадането на дейността на някои отдели, както и несъвместимостта на информационните технологии, използвани в отделните дружества.
Компаниите са различни, затова е добре първо да се синхронизират практиките им и начините на взимане на решения. Едва след това те ще бъдат обединени и може да се мисли за регионална експанзия, предупреди Ян Скварил. Този процес ще отнеме между една и две години преди да се премине към вторият етап. Тогава в Българския енергиен холдинг ще влязат 100% от акциите на дъщерните дружества, а самият той ще остане под контрола на Министерството на икономиката и енергетиката.
Безспорно предимствата на обединената структура съвсем не са малко. както се отбеляза нееднократно, тя ще може да получи по-добър кредитен рейтинг, а оттам и по-добри условия за привличане на заемните средства, необходими за рехабилитиране на енергийните ни мощности, намаляване на емисиите въглероден диоксид, изграждане на нови централи, използващи възобновяеми източници, и подобряване на енергийната ефективност.
Такава обаче е ситуацията на книга
Дали тя ще стане реалност, ще зависи от две много важни условия, които бяха дебело подчертани от представителите на Делойт България. Едното е холдингът да има правомощия да иска промени в регулаторната рамка на българския енергиен сектор. Според проучване на анализаторите от Муди (Moody International), рамката в България е незавършена, често се променя и не дава възможност на инвеститорите да възвърнат в разумен срок вложените средства. За съжаление ние попадаме в най-ниската, четвърта група. Сред отличниците е Австрия, а ние сме далеч назад заедно със страни от Южна Америка, Африка и Азия, не скри и министърът на икономиката Петър Димитров. Подобни печални констатации едва ли ще се понравят на шефовете в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но пък и от Делойт са категорични, че има свръхрегулиране на пазара.
Не по-малко важно за нормалното развитие на холдинга ще е и назначаването на професионален мениджърски екип, който да бъде избран чрез конкурс, а възнагражденията да са обвързани с постигнатите резултати. На фона на нашата действителност осигуряването на подобна независимост ще е истинско чудо, най-малкото защото цените на тока и газа са сред най-често използваните
оръжия в предизборните кампании
на управляващите.
Разбира се, създаването на българския енергиен шампион ще доведе и до някои сериозни проблеми. Сред тях е краят на всички илюзии за по-нататъшно отваряне на енергийния ни пазар. С половин уста го отбеляза и министър Петър Димитров: Опасенията за ограничаване на либерализацията в страната са основателни. Но нека тези, които имат възражения, си внесат ток отвън, като искат. Ние държим чрез холдинга да станем част от големия европейски пазар.
Наред с това структурирането на енергийния холдинг може да доведе до забавянето на инвестиционните проекти на петте дружества, които ще влязат в него, включително и на строежа на АЕЦ Белене. Тези които са започнали, няма да се спират, но все пак сроковете им за приключване може да се удължат, смята Ян Скварил.
Най-големият проблем за новата структура, изглежда, че ще се окажат намеренията на Европейската комисия да разопакова енергетиката. Вкарването на Електросистемния оператор и на Булгартрансгаз в обединението е в разрез с изискванията на Брюксел за разделяне на производството от собствеността върху преносните мрежи. А в действителност точно това ще се получи, след като холдингът придобие контрола върху акциите на петте си дъщерни компании. Няма да имаме недисциплинирани прояви. Ако Европейският съюз има забележки към определени предприятия, ние сме готови да ги отделим от холдинга, обеща министър Димитров.
Дори и да бъде намерен изход обаче, много трудно нашият енергиен първенец ще може да премери сили с конкурентите си от Западна и Централна Европа. Просто защото няма да има достъп до една от най-важните и доходоносни дейности по веригата - продажбите на крайни клиенти. Приватизацията на електроразпределенията у нас отдавна приключи, а пък на газовия пазар почти пълен монополист е дъщерното дружество на Газпром - Овергаз. Все недостатъци, които вече няма как да бъдат компенсирани.

Българския енергиен холдинг в цифри
*Активи - около 4 млрд. евро
*Приходи - 1.8 млрд. евро
*Годишна печалба - 114 млн. евро
*Обща инсталирана мощност - 6 гигавата (с четирите спрени блока в АЕЦ Козлодуй, всеки от по 440 мегавата)
*Очаквано годишно производство на електроенергия - 27 млрд. киловатчаса
Стефан Савов

Facebook logo
Бъдете с нас и във