Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Под ножа "КТБ" падна и едно "бижу" в Тетевенския Балкан

След фалирането на банката, хотелският комплекс "Олимп" в града беше обявен в несъстоятелност, а цената му се срина до нищожните 1.8 млн. лева

S 250 f961d42f 9812 40b3 a302 e852cc2f87df
S 250 e741e625 bc51 409d 9870 b01c12c47ea7
S 250 08f018c6 d86a 420b b5bc 227ecfc7f87b

Затриването на  множество  бизнеси и разграбването на десетки  имоти, за чийто  просперитет преди шест години гарант беше Корпоративна търговска банка , не спира  и до днес. След погрома над  финансовата институция през 2014 г. , вълната от фалити на нейни  клиенти беше „обезпечена“ , а ипотекираните в нейна полза имоти, чрез които бяха гарантирани кредитите на купища търговски дружества, започнаха да се разпродават на безценица. Разбира се, не без „стратегическата помощ“ на синдиците на самата банка - Ангел Донов и Кристи Маринова, които умело подготвяха фалитите им -  дружество след дружество. А съответните съдилища - съвсем според духа и буквата на закона - пристъпваха към обявяването им в несъстоятелност.

 

Такъв е случаят с предложените  за продажба активи на обявеното в несъстоятелност дружество „Олимп Спорт Тетевен“  ООД. На 15 септември ще стане известно кой е новият собственик на хотелския комплекс  „Олимп Спорт“ в Тетевен.

Луксозната спортна база в един от най-красивите градове в подножието на Балкана, е сложена на тезгяха за публична продан от синдика на фалираната компания  - Боривой Миланов. Началната цена, от която ще започне  търгуването за  атрактивният имот е определена на 1 805 000 лева.

Справка в официалния бюлетин за продажби на синдиците у нас, показва, че

цената на имота буквално се е „сринала“

По-малко от година е минала (бел.ред предишният търг е бил на 15 октомври 2019 г.), откакто оценката за същия комплекс е била 3 145 959 лева.

Става дума за терен в трайно урбанизирана територия от 2427 кв. метра (бел.ред – на ул. "Трети Март" № 33). Върху него е изградена хотелска сграда на шест етажа, всеки от тях разпрострян  върху 768 кв. метра.  От обявлението на синдика става ясно, че хотелът е напълно завършен и е ремонтиран.

Справка в Търговския регистър показва, че „Олимп Спорт Тетевен“ ООД  преди фалита си е било  съвместно дружество между общината в Тетевен (която притежава 7.35% ) и „Вулевич Корект“ ЕООД на сръбския гражданин Радоман Вулевич.  Регистрираният капитал на фирмата е бил  8 040 100 лева.

Тук е моментът да споменем, че хотелският комплекс „Олимп“, който включва спортна част, басейн, ресторант, тенис корт и стадион,е  изграден изцяло с кредити от Корпоративна търговска банка и благодарение на нейното  финансиране  запустялата преди години общинска спортна база  се превърна в истинско бижу.

За съжаление усилията на частното дружество и на общината в Тетевен то да съществува нормално, бяха заличени след погрома над Корпоративна търговска банка, тъй като „прангите“  щракнаха  веднага след фалита на финансовата институция.Комплексът в подножието на планината  успя да работи ефективно за много кратко време. След като банката беше ударена, започна и резонната в тези случаи процедура за незабавна изискуемост на кредитите, сключени от „Олимп Спорт Тетевен“ ООД. А както става ясно от делото за несъстоятелност на дружеството, по искане на финансиралата го институция  от 2016 г. е започнала и процедурата по обявяването му в несъстоятелност. Общата забрана и запор върху имуществото на длъжника е била наложена през март 2017 г., а окончателното обявяване на дружеството в несъстоятелност е дошло на 6 юли същата година. Първият публикуван  списък на кредиторите  във  фирмената партида на фалираната копания е от май 2017 година.

Ако съдим по него,

дългът към банката към този момент  е бил 11 728 657.51 лева.

В същия документ са вписани и още няколко кредитори, между които е и Националната агенция по приходите. Но общата сума, дължима към  всички останали кредитори е едва 64 388. 03 лева.

Сумите във въпросния  списък на кредитори  са наистина впечатляващи, но за всички запознати с темите, свързани с обявяването на несъстоятелност на различни  фирми е ясно, че крайният резултат от подобно развитие на събитията в историята на едно  такова дружество  обикновенно е ...чаша студена вода за кредиторите.

И в този случай историята едва ли ще бъде по-различна. Казано по-просто, дори сега обявената  продажба да се окаже успешна и да не се налага нова преоценка на активите при евентуален  следващ търг, кредиторите ще могат да разчитат да се доберат до едва една десета от средствата , които са вложили  в този имот.

Тук е моментът да припомним , че след като тази спортна база беше напълно обновена и реално препростроена преди 6-7 години, тя се превърна в доста атрактивна дестинация не само за почивка на туристи, но и за подготовка на спортисти.  По това време, тя се ползваше за подготовка на отборите на ЦСКА.  Може би по тази причина  още преди пет години сегашният собственик  на столичния гранд – Гриша Ганчев, беше предложил да изкупи имота на подобна на сегашната цена. Но  тогава синдиците на банката се „разшетаха“ и спряха продажбата, тъй като Ганчев не фигурираше в списъците на „подходящите“ кандидати, независимо от факта, че самият той също е кредитор на фалираното дружество, макар и с по-малка сума.

Така историята с този имот се проточи твърде   дълго във времето, хотелският комплекс беше оставен на доизживяване, а синдиците на банката  така и не получиха и лев за него. Поне до този момент.

И се стигна отново дотам

днес за пореден път да се търсят купувачи.

Според условията на сегашния търг  предложенията на всички кандидатствали  да се сдобият с този имот ще бъдат отворени и обявени на 15 септември. Мераклията да се сдобие с хотела  ще бъде избран  според  най високата предложена цена. След обявяването й  всеки кандидат - купувач, ще има право устно да наддава над нея. Определената от синдика и одобрена от съда стъпка на наддаване ще е в размер на 100 000 лева. Всяко постъпило ново предложение ще бъде отразено в протокола на синдика и кандидат - купувачът ще го подписва. След деклариране от страна на участниците в този търг, че няма да правят нови устни предложения, за купувач ще бъде обявен този, който е предложил най -  висока цена при наддаването. Всичко това е записано в условията за продажбата на имота.

Какво ще се случи на този търг  все още не е ясно. Ясно е обаче, че  фалираната банка - КТБ ще получи само трохи, в сравнение с парите, които е отпуснала за създаването на този спортен комплекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във