Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Почти половината от туристите през август са от балканските страни 

Гражданите на съседните балкански страни отново са били най-активните туристи у нас и през август, показват числата от Националния статистически институт. Те са били почти половината от всички гости у нас.

Така е, защото туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки с тези страни през последните години. Границите по време на пандемията от коронавирус и през осмия месец от годината бяха лесни за превинаване. А и е траен интересът при взаимните посещения. Близостта, познаването на условията за туризъм у нас и ниските разходи за почивка са благоприятни предпоставки за пътувания. А в обстановката на коронавирус хората поне засега предпочитат да посещават по-близки дестинации. 

Общият брой на гостите у нас през август е 747 079 при 705 599 през юли. Почти половината от тях - 358 081, са от балканските страни.

Няма изненада в данните. Най-много са били туристите от  Румъния (и отново над сто хиляди) - 158 227. Черноморските ни курорти са предпочитано място за почивка за тях през летните месеци - 110 190  румънци са били тук с цел екскурзия и почивка през август (при 58 313 през юли). От Турция и Сърбия са дошли съответно по 135 552 (ръст) и 25 749 (двоен спад) човека. След това са туристите от Гърция - 21 604 (спад, вероятно заради карантината), и от Република Северна Македония - 21 604 посещения (ръст от над три пъти). 

Броят на регистрираните туристи от Турция расте, но не бива да забравяме, че това са основно транзитно преминаващи, тъй като по това време има голямо движение на турци, работещи в Западна Европа, към Турция.

При гръцките туристи логично има намаление. Туристите можеха да влизат в България само през дав от граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“, а имаше и карантина. Освен това до 31 август всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябваше да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form). Данните за контакт в Гърция се попълваха най-късно предния ден преди пристигането им в страната. 

От другите европейски страни най-много са били гостите от Германия - 97 174 (с лек спад), като 23 158 са били тук на почивка. От другите държави интерсът е бил по-малък, предвид бързо променящите се условия за пътуване до и от България. Но не може да не отчетем присъствието на туристите от Полша - 47 796 човека (от тях 25 311 на почивка), колкото са били и през юли, и от Украйна - 49 028 (и 33 202 на почивка), като у нас са дошли почти два пъти повече гости от тази страна.  От Чехия са дошли 21 583 човека, като за 10 324 целта е била почивка и екскурзия. От Франция са пристигнали 35 017 човека, а от Нидерландия - 21 524. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във