Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Почти изцяло чуждестранен борд ще командва на "Летище София"

Концесионерът на "Летище София" - консорциумът "Соф кънект", обяви промени в своите ръководни органи. На 8 юли бе съобщено, че Хесус Кабайеро е новият изпълнителен директор на оператора.

Освен това промяна има и в Надзорния съвет на "СОФ Кънект" АД, където Тиери До, който е изпълнителен директор на фонда "Меридиам" и досегашен негов член, ще замени от септември председателя на Надзорния съвет Илияна Цанова. 

Така единственият донякъде познат на българската общественост човек в надзора на "Соф Кънект" остава Филип Гунев, който е независим член на съвета. Филип Гунев е бил заместник-министър на вътрешните работи в три поредни правителства в периода между 2013 г. и 2017 година и е представян като признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията.

Паралелно от "Соф кънект" съобщиха, че прeдcтoи oбнoвявaнe нa интeриoрa на летището – мecтa зa cядaнe c инoвaтивeн дизaйн, интeгрирaни cъврeмeнни cтaнции зa зaрeждaнe нa мoбилни уcтрoйcтвa, кaктo и ocигурявaнe нa виcoкocкoрocтeн бeзплaтeн интeрнeт. В прoцec e oбнoвявaнeтo нa caнитaрнитe пoмeщeния, дeтcкитe кътoвe и търгoвcкaтa зoнa. Прeдвиждaт ce пoвeчe рecтoрaнти, кaфeнeтa и мaгaзини, в кoитo дa ce прeдлaгaт вoдeщи бългaрcки и cвeтoвни мaрки.

През април консорциумът пое управлението на "Летище София" след сделка с предишното правителство за 35-годишна концесия. Сделката бе съпътствана от остри критики към третото правителство на Бойко Борисов заради подписания анекс към концесионния договор, който доведе до отлагане на плащането на годишните концесионни възнаграждения за първите десет години с четвърт век.

Концесионерът внесе авансово концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. (с ДДС), което вече постъпи в държавния бюджет. От "Соф кънект" увериха, че планът на капиталовите разходи е увеличен с 16 млн. евро и ангажиментът да бъде построен нов Терминал 3 до 2030 г. остава непроменен. 

В консорциума участват фондът Meridiam с 99% дял и австрийската строителна компания "Щрабаг" с 1 процент. За управител бе избран операторът на летището в Мюнхен "Флугхафен Мюнхен". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във