Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Почти две трети от българите определят условията на труд като лоши

Цели 65 на сто от българите определят работните условия като лоши. Това показват данните на Евробарометър за удовлетвореността от работата на гражданите на Европейския съюз. Според 53 на сто от европейците определят работните си условия като "добри", като 47% от анкетираните са на мнение, че ситуацията се е влошила за последните пет години. Едва 12% от европейците са заявили, че през последните години работните условия са се подобрили.

У нас този процент е малко по-висок - 14 на сто от анкетираните българи са посочили, че условията на труд започват да се подобряват, а за 34% няма никаква промяна. В същото време в Гърция ситуацията е доста по-различна от средното за европейските държави. Вероятно заради кризата в южната ни съседка само 38% от анкетираните са удовлетворени от настоящите си работни условия. За 88% от трудещите се гърци през последните пет години картината значително се е влошила. В Естония пък 42 на сто от работещите отговарят, че усещат подобрение в работните условия за последните пет години. Това на практика е и най-високият процент за ЕС.

Проучването показва още как европейците успяват да намерят баланса между лични и професионалния живот. Две трети от европейците (74%) не са доволни от постигнатия баланс, като за българите процентът е 71 на сто.

От стрес на работното място пък се оплакват 53% от работещите европейци, а 28% от темпа на работа. За близо половината от тях проблем се оказва и дългия работен ден с продължителност над 13 часа. Любопитното е, че 73% от българите са доволни от работното време при 80 на сто в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във