Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Почти два милиарда лева по линия на ОП "Околна среда 2014-2020 г." влизат във ВиК сектора

Има и опасения относно изпълнението на тези инвестиции. Основното, както отбелязват и от Камарата на строителите, е недостигът на кадри.

България е на финалната права по осъществяването на една от най-големите инвестиции в сектор ВиК у нас от последните тридесет години, подчерта заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на форума "Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.". Става въпрос за почти два милиарда лева, които ще дойдат по линия на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС). С тези пари ще може да се подобри живота на над 2 млн. българи, а заедно с това ще се създадат предпоставки за повишаване качеството на живот, по-добри доходи, растеж, развитие, заетост и за създаването на устойчив във финансово и технико-експлоатационно отношение бранш, коментира Нанков. А начинанието е наистина грандиозно. Ако министърът на регионалното развитие и благоустройството стопанисва и поддържа 20 000 км републикански пътища в страната, то ВиК мрежата у нас е с дължина над 90 000 километра.
Сега е ред на експертите от ОПОС бързо да разгледат проектните документи и да се направят корекции, ако е необходимо. "Искаме до края на годината да бъдат сключени договори за финансиране, да се проведат обществените поръчки, като в някои населени места това ще може да стане още тази година", коментира заместник-министър Нанков. Според него има готовност за това в Смолян, Шумен, Русе, Стара Загора, Враца, Видин, ако няма обжалвания на поръчките, разбира се.

С приетите промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) за сервитутите за водоснабдителните обекти, по аналогия с тези за енергопреносната мрежа, ще се спести време по отношение на парцеларните планове и отчужденията при изграждане и реконструкция на довеждащите водопроводи, като например този в Шумен, смята заместник-министърът.
Има и опасения относно изпълнението на тези инвестиции. Основното, както отбелязват и от Камарата на строителите, е недостигът на кадри. В тази връзка Нанков посочи, че се обмислят варианти за внос на кадри от Молдова, Македония, Украйна. Решение има. Както отбеляза председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, която също участва във форума, хидроинженер е защитена специалност. Остава да се намерят и кандидати да я изучават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във