Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Почистват Колизеума в Рим за 35 млн. долара

Първото цялостно почистване на Колизеума в Рим ще струва близо 35 млн. долара, а целта е историческият монумент да си възвърне някогашното величие.

Това е първият по рода си проект в историята на римската забележителност, а съвсем скоро се очаква Колизеумът да изглежда, така, както е бил преди две хилядолетия, по времето на първите гладиаторски битки. В същото време реставрацията ще укрепи цялостната структура на монумента, която частично е разрушена в следствие на земетресения, разграбване на парчета от външна рамка, натоварения трафик и близостта до метрото в Рим.

Цялостният процес по почистването започна през октомври и се очаква да приключи през 2016 година. Дългото отлагане на така необходимата "баня" за Колизеума е главно заради годините на бюрократични разправии и национален дебат затова дали почистването на националните паметници трябва да бъде финансирано от частни компании или лица. В този случай милиардерът Диего Дела Вале, притежател на производителят на кожени изделия Tod's дарява необходимите средства за реставрацията на Колизеума.

Частичното почистване на Колизеума през 90-те години даде на реставраторите увереността, че са развили най-малко вредния метод за почистване на мръсната лепкава маса, натрупана в продължение на векове. Зад скелето, което смущава посетителите, стотици струи вода напръскват леко всяко парче от варовика за период, вариращ от един до четири часа. Продължителността на пръскането се увеличава при по-ниските нива, които са по-изложени на автомобилните газове и следователно са натрупали повече мръсотия. След като струята с вода спре, десет служители, облечени от глава до пети с жълти водоустойчиви костюми изтъркват варовика с меки четки. За по-трудните за почистване участъци се използват кърпи с амониев бикарбонат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във