Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По време на европредседателството имаше 129 срещи за околната среда

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха проведени 129 срещи в областта на околната среда и климата, от които два Съвета на министрите на околната среда в Брюксел и в Люксембург и един Неформален съвет на министрите на ЕС по околна среда в София, съобщиха от ресорното министерство.

Преходът към кръгова икономика беше ключов приоритет в областта на околната среда за Българското председателство. На 25 юни по време на последния Съвет на министрите по околна среда бяха приети заключенията за плана за действие на ЕС за кръговата икономика.

Темата за качеството на въздуха също беше поставена, като един от основните приоритети. На проведения в началото на февруари съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха се постигна съгласие, че подобряването на качеството на въздуха е не само екологичен, но и социално-икономически проблем. Това беше и основна тема на провелия се през април Неформален Съвет по околна среда в София. Държавите членки бяха единодушни, че са необходими още и спешни действия за постигане на целта. Те изтъкнаха необходимостта от по-добра координация между различните управленски нива и различните икономически сектори, които имат отношение към проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във