Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-високите приходи пришпориха печалбата на "Балканкар-Заря"

Предприятието "Балканкар Заря", което е специализирано в производство, ремонт, сервиз и търговия с джанти и други компоненти за кари и друга подемнотранспортна техника, отчита ръст както на общите приходи от продажби за полугодието, така и при продажбите на продукция, които са в размер на 8.41 млн. лева.

"Балканкар Заря" продава изделията си основно на пазарите в Европейския съюз и в Азия. Като цяло износът й намалява, като причината е конкуренцията на китайските производители. В Европа пък продажбите са в зависимост от състоянието на водещите икономики в региона - Германия и Италия. 

Общите разходи на групата също се увеличават до 6.97 млн. лева. Този ръст идва от повечето похарчени средства за материали, което е следствие от повишаване на производството и на по-високите цени на суровините. Нараснали са и харчовете за външни услуги и за възнаграждения на работниците.

"Балканкар Заря" притежава 51% от капитала на "Балканкар Руен" - Асеновград (със същия предмет на дейност като компанията майка) и 99.98% в "Заря Инвест" АД - София.

Повишението на приходите от дейността води и до по-висока печалба. В края на юни тя е в размер на 1.98 млн. лева при 301 хил. лева година по-рано.

Мажоритарният акционер в завода в Павликени е "КВК инвест" АД с дял от 88.83% от капитала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във