Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-висока безработица през септември очаква британците

Работниците от Обединеното кралство бавно се завръщат към обичайното си работно място. Но е твърде късно, за да се спасят тежко притиснатите магазини в центъра на града, казва Британският консорциум на търговците на дребно.

Въпреки нарастването на разходите през август, Британският консорциум на търговците на дребно заяви, че продажбите все още са под нивото им отпреди пандемията и липсата на хора оказва пагубно въздействие върху магазините. След последния преглед, който организацията направи на продажбите на място и онлайн, тя предупреди, че през септември ще има повече загуби на работни места - мрачна прогноза, подкрепена и от последното проучване на тенденциите в заетостта от консултантската група Manpower. Това предава британското издание "Гардиън".

Консорциумът съобщи, че общите продажби са нараснали на годишна база с почти 4%, но отчитат изразена разлика между бързо нарастващите дигитални разходи и тези в магазините, най-вече за дрехи и козметични продукти. Продажбите на нехранителни стоки в магазините са били с почти 18% по-ниски през трите месеца от юни до август, отколкото през същия период на 2019 г. А онлайн продажбите на нехранителни стоки са били с 42,4% по-високи през миналия месец, отколкото преди година.

Изпълнителният директор на търговския консорциум Хелън Дикинсън заяви, че има признаци на структурна промяна в моделите на разходи.

"Дистанционната работа продължава да подпомага продажбите на стоки за дома, като храна, компютри, мебели и телевизори. Изключването от света по време на извънредното положение изглежда също е променило трайно навиците за пазаруване на някои потребители. Онлайн продажбите продължават да процъфтяват, въпреки че магазините отвориха врати през юни. В същото време търговците на дребно в центъра на града продължават да бъдат опустошавани от малкото си посетители и лошите продажби ", коментира Хелън Дикинсън.

Според нея много търговци на дребно обаче продължават да се борят. "Тъй като наемите се натрупват и датата на плащане за тримесечието през септември бързо наближава, много търговци на дребно висят на косъм. Освен ако бизнесът и правителството не успеят да убедят офис служителите да се върнат в градовете и центровете, някои търговци на големите улици няма да могат да си позволят фиксираните разходи. Правителството ще трябва да действа бързо или през септември ще се затворят повече магазини и ще се реализират повече загуби на работни места", допълва още Дикинсън.

От Manpower заявяват, че засиленото търсене на строителни, финансови и производствени работници означава, че перспективите за работните места са се подобрили от -12 на -8 през последния месец, но тежкият климат на заетост за търговците на дребно и хотелиерите не се е променил.

Ууправляващият директор на Manpower за Великобритания Марк Кехил посочи, че това все още е втората най-слаба прогноза за пазара на труда от 1992 г. насам. На националното увеличение с четири пункта за последното тримесечие трябва да се гледа с предпазлив оптимизъм.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във