Банкеръ Daily

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата

По "Свързване с електричество" България е след 110-о място

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) издаде проучване "България в цифри", в което са събрани данни от над 27 международни класации по различни показатели за изминалата 2021 година.

Цветан Симеонов, който е председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), коментира по-любопитните данни на сайта на организацията.

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България се нарежда след 110-о място. По този повод Симеонов не може да скрие възмущението си: Толкова правителства се изредиха и не можаха да решат въпроса с бързото и лесно включване на едно новопостроено предприятие или сграда в електрическата мрежа!“.

В същото време Симеонов отбелязва напредъка на България в класацията „Свобода на медиите", където от 112 място от общо 180 страни вече сме на 91-о. "Това е сериозен напредък, очевидно, че липсата на силно правителство, сякаш малко отхлабва възела около медиите и им дава възможност да говорят по-свободно и открито" - коментира Симеонов.

По отношение на служебното правителство председателят на БТПП отбелязва, че сред основните му задачи са провеждането на нормални избори, справяне с COVID-пандемията, високите цени на тока и на природния газ.

„За българския бизнес няма значение откъде и как ще се осигури газ, въпрос на оцеляване е да се осигурят от служебното правителство, както и от следващ редовен кабинет устойчиви доставки на достатъчни количества на справедлива цена, която не поставя българските фирми в неконкурентно положение по отношение на цените на крайните им продукти" - подчертава Цветанов.

Той допълва, че според него до края на годината не се очаква нивата на безработица да се повишат заради трудната компенсация на липсата на работна сила. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите, който допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България.

Симеонов, заявява, че ръст на инфлацията от 20% е нереален. „Такива проценти могат да се стигнат единствено при сериозни усложнения, но се надяваме войната да не се разпространи и да се направят усилия за мирното й приключване. В този смисъл инфлацията до края на годината ще остане двуцифрена, но ниво от 20 процента е твърде песимистичен вариант.“

Председателят на БТПП казва, че бизнесът е с умерени очаквания към вицепремиера по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и по оперативните програми. „Разочарованието на всички е голямо, защото някои държави вече година работят с тези огромни средства. Каквото и да кажем, вече сме в страхотно закъснение и това намалява шанса на България да догонва другите страни. По тази причина очаквам служебният ресорен вицепремиер час по-скоро да започне да се справя със задачите, защото от прекалено умуване сме на кота нула" - не скрива разочарованието си Цветан Симеонов.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във