Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПО-СТРОГИ МЕРКИ СРЕЩУ ОПАСНИТЕ СТОКИ ОТ КИТАЙ

След скандала с отровното мляко в Китай Европейската комисия за пореден път се зае да затяга мерките за безопасност на стоките, идващи от азиатската държава. Първата стъпка бе спирането на вноса на някои китайски продукти, съдържащи мляко на прах. През изминалата седмица Европейският съюз, САЩ и Китай подписаха Меморандум за разбирателство, който задължава Пекин да се отчита четири пъти годишно как подобрява контрола върху качеството на износа си. Поради огромното производство в повече от 50 на сто от случаите китайските власти не успяват да установят производителя на продукцията, отбелязва Еврокомисията. Затова в споразумението се предвижда те да получат автоматичен достъп до базата данни на общността за опасните китайски стоки - Rapid Alert System for Feed and Food (RASFF). Американците от своя страна ще открият центрове за контрол в три китайски града. Планира се също съвместно изготвяне на международни стандарти за безопасност.
Статистиката показва, че 56% от продукти, изтеглени от европейския пазар през 2008 г. - тъй като застрашават живота и здравето на потребителите, са с китайски произход. Това е с 3 на сто повече от 2007-а. Тогава китайските чиновници въведоха задължителни проверки на износителите, което доведе до отнемането на разрешителните на 701 компании. През пролетта на същата година в САЩ умряха хиляди домашни кучета и котки, защото в храната им се съдържал отровен житен глутен от Китай. В началото на юли 2008-а във Великобритания, Испания и Румъния бяха изтеглени от търговската мрежа милиони туби с паста за зъби, в която се съдържаше ацетон. Месец по-късно американската компания Мател трябваше да махне от щандовете в магазините си над 18 млн. китайски играчки, защото в боята им имаше опасно високо количество олово.
Тези проблеми не са чужди и за България. От януари досега Комисията за защита на потребителите е прибрала от пазара значително количество опасни играчки от Китай. През седмицата в медиите се появи и друг скандален факт - оказа се, че голяма част от стоките на изложението Произведено в България са китайски и турски и се продават на доста надути цени. За в. БАНКЕРЪ председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев заяви, че същите неща могат да се намерят и в Илиенци и ще са по-достъпни за джоба на българина. Според Кърлев самата Европейска комисия понякога се поддава на лобистки интереси, както например през 2005-а, когато позволи двойно увеличаване на квотата за китайски стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във